Saul – responsabilitatea ca șansă

Devoțional zilnic 2 aprilie 2019

Duhul Domnului va veni peste tine, vei proroci cu ei şi vei fi prefăcut intr-alt om. 1 Samuel 10:6

Este uimitor faptul că Dumnezeu răspunde uneori rugăciunilor noastre, deşi varianta cerută de noi nu este cea mai bună. Astfel stau lucrurile şi cu instalarea sistemului monarhic în Israel. Planul şi dorinţa lui Dumnezeu erau ca Israel să aibă un sistem de conducere | teocratic. Un astfel de sistem s-ar fi dovedit eficient, simplu şi necostisitor. El avea să fie superior din punct de vedere moral, politic şi social. Chiar şi din punct de vedere militar, sistemul teocratic ar fi fost de temut pentru vecinii neliniştiţi şi dornici de pradă. Dar Israel dorea să fie asemenea popoarelor din jur.

După îndelungi negocieri, Dumnezeu a cedat cererii lui Israel şi l-a ales pe Saul din seminţia lui Beniamin, dându-le oamenilor din Israel un conducător pe măsura dorinţei şi aşteptărilor lor. Cum Saul îi întrecea în înălţime pe ceilalţi cu un cap, această statură părea să corespundă opţiunii populare.

Responsabilitatea lui Saul era o mare şansă şi pentru performanţele sale spirituale. Deşi el nu prezenta preocupări prea mari faţă de lucrurile religioase, cu ocazia alegerii sale a putut profesa puţin darul prorociei. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, care a început să se comporte asemenea profeţilor. Nu este de mirare că surpriza a fost destul de mare pentru cei care-l cunoşteau şi care au scos o zicală cu această ocazie, întrebând: „Este oare şi Saul printre profeţi?” Intr-adevăr, Saul avea o mare şansă de a fi printre profeţi şi câtva timp chiar a reuşit să se menţină în această poziţie.

Succesul la un pas de tine:

Ce şanse îţi oferă mica sau marea responsabilitate pe care o ai? Foloseşte ocazia pentru creştere şi dezvoltare spirituală!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro