Saul uns împărat

Devoțional zilnic 26 aprilie 2020

Samuel a luat sticluța cu untdelemn, și a turnat-o pe capul lui Saul. Apoi l-a sărutat, și a zis: „Nu te-a uns Domnul… ca să fii căpetenia moștenirii… Lui? 1 Samuel 10:1

Când citim despre finalul vieții primului împărat al lui Israel, nu putem să nu ne gândim la el ca la un personaj negativ. Deși viața lui s-a încheiat în mod tragic, totuși prima parte a vieții lui poartă o altă amprentă și merită analizată.

Să nu uităm că dintre toți tinerii, Saul a fost ales să stea în fruntea poporului sfânt. Ce anume l-a recomandat pe Saul la vremea alegerii lui ca împărat? Vă invit ca în această zi să observăm împreună o calitate a vieții lui.

În 1 Samuel 9:3 ni se arată care este relația lui cu tatăl său. Când i se spune să meargă să caute măgărițele pierdute, Saul ascultă și se duce. Ar fi putut să riposteze pe un ton nepotrivit refuzând să meargă și sugerându-i tatălui să trimită pe altcineva, dar Saul își însușise porunca a cincea din decalog.

De asemenea și versetul 5 ne spune ceva despre Saul în raport cu tatăl Său. Care este motivul pentru care după o căutare de câteva zile a măgărițelor, s-a hotărât să se întoarcă? „Haide să ne întoarcem, ca nu cumva tatăl meu, lăsând măgăriţele, să fie îngrijorat de noi.”

Motivația sa nu a fost una egoistă, deși ar avut suficiente argumente să renunțe la a mai căuta. Mâncarea se împuținase, oboseala se acumulase, hainele se murdăriseră. Chiar în aceste condiții el se gândește la tatăl său, deoarece pentru el era foarte important ca tatăl lui să nu se îngrijoreze.

Dragi copii și tineri, mai contează pentru voi sentimentele părinților voștri? Faceți tot ce ține de voi ca părinții voștri să nu fie îngrijorați și supărați? Mai este importantă și sfântă porunca a cincea în inima și viața voastră? Îmi doresc să vă gândiți în mod serios și să vă răspundeți în mod sincer la aceste întrebări.

În Maleahi 4:5.6 ne este prezentată o parte a lucrării prorocului Ilie, lucrare făcută înainte de a veni „ziua Domnului, cea mare și înfricoșată”. „El va întoarce inima părinţilor spre copii şi inima copiilor spre părinţii lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc ţara cu blestem!” Vă invit să fiți o parte a acestei lucrări, făcând lucrarea lui Ilie în familiile voastre!

Lazăr Andrei Valentin, Ghid – Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro