semneletimpului.ro

Scădere dramatică a numărului de studenţi la teologie în Marea Britanie

Numărul tinerilor englezi care aleg să studieze pentru o diplomă de licenţă în domeniul religiei a scăzut cu peste o treime în numai șase ani.

Potrivit unui raport al British Academy, în anul universitar 2017-2018, facultăţile de teologie din Marea Britanie au înmatriculat cu 6.500 mai puţini studenţi decât în 2011-2012.

Președintele British Academy, Sir David Cannadine, declara pentru The Times că aceste date sunt îngrijorătoare. „Înţelegerea spiritualităţii noastre și înţelegerea rolului religiei nu au fost niciodată mai importante ca astăzi, când avem de traversat atâtea provocări”, a spus Cannadine.

La rândul său, Sir Diarmaid MacCulloch, profesor de istorie bisericească la Oxford și prezentator al emisiunii BBC A History of Christianity, a subliniat importanţa faptului ca oamenii să aibă o înţelegere cât mai amplă a celor mai importante religii din Marea Britanie.

„Învăţăturile despre creștinism sunt suplimentate cu învăţături despre islam, budism și alte mari religii – deci acestea nu sunt date la o parte, ci adăugate”, a spus MacCulloch. „Programa de învăţământ începe să se concentreze nu doar pe creștinism, ci și pe islam și pe alte religii, ceea ce reflectă schimbările din ţara noastră: devenim o ţară multireligioasă care are nevoie de o înţelegere de primă clasă a profilului său religios pentru a reuși să funcţionăm adecvat”, a conchis profesorul.

Trendul vizibil astăzi în facultăţile de teologie din Marea Britanie nu este însă unul obligatoriu definitiv. În Statele Unite, Biserica Catolică s-a confruntat zeci de ani cu statistici negative privind numărul de preoţi și de parohii. Însă această tendinţă a fost inversată în urmă cu 6 ani, când numărul absolvenţilor de teologie catolică a crescut cu nu mai puţin de 16 procente în decursul a 2 decenii.

Coordonatorii programelor de studiu își explicau această tendinţă drept un rezultat al încurajărilor oferite în această direcţie de Papa Emerit Benedict al XVI-lea, dar și al politicii orientate social a papei Francisc, precum și al sentimentului că Biserica Catolică a depășit impactul coroziv al crizei abuzurilor sexuale.

Cel mai recent recensământ din Marea Britanie a scos la iveală un portret religios cel puţin interesant. Creştinismul rămâne grupul religios cel mai numeros, cu 33,2 milioane de credincioşi. Însă creştinii sunt pe primul loc şi la un capitol mai puţin măgulitor: cei mai bătrâni credincioşi. Astfel, 1 din 5 creştini (22%) are peste 65 de ani.

Comparativ, 88% dintre musulmani au sub 50 de ani, în timp ce aproape jumătate dintre aceştia au sub 25 de ani. Deşi informaţia nu este nouă şi o confirmă pe cea din 2001, numărul credincioşilor musulmani a crescut cu peste 500.000 în ultimul deceniu. Patru din 10 nereligioşi au sub 25 de ani şi 4 din 5, sub 50 de ani. Cea mai mare creştere a numărului de persoane fără religie a fost la categoriile de vârstă 20-24 de ani şi 40-44, arată The Guardian.