Separaţi de Holocaust. Reuniţi, după 75 de ani, cu ajutorul Facebook și al testelor ADN

Morris Sana și Simon Mairowitz sunt veri și au fost și cei mai buni prieteni în copilărie, până când, în haosul și panica semănate de al Doilea Război Mondial și de Holocaust, au fugit din România, fiecare urmându-și membrii familiei care supravieţuiseră. Timp de trei sferturi de secol, fiecare a crezut despre celălalt că este mort, până când studiul genealogiei, probele ADN și căutările pe Facebook au făcut posibilă o întâlnire pe cât de tardivă, pe atât de emoţionantă.

Morris Sana, în vârstă de 87 de ani, locuiește acum în Israel, în Raanana, iar Mairowitz, de 85 de ani, este stabilit în Marea Britanie. După ce s-au regăsit, familiile lor au pregătit o întâlnire în Israel, iar Leetal Ofer, nepoata lui Sana, a distribuit pe Facebook un videoclip care surprinde momentul revederii, atașându-i un comentariu: „Acesta este unul dintre cele mai emoţionante lucruri pe care le-am văzut vreodată și mi-ar plăcea să-l împărtășesc cu voi.”

Morris și Simon își amintesc că s-au văzut ultima dată în 1943 sau poate în 1944. Erau ani tulburi, iar memoria lor de copii a înregistrat cu mai multă acurateţe frica pe care au trăit-o în timp ce membrii familiei lor erau uciși de naziști și detaliile fugii care le-a salvat viaţa.

Fraţii lui Sana au murit, dar șansa lui a fost că avea trăsături ariene, fiind blond cu ochi albaștri, spune Camelia Ofer, fiica acestuia. Sana a fugit, împreună cu mama și sora lui, doi ani de zile fiind nevoiţi să se ascundă, pentru a trăi. Călătoreau doar noaptea, erau veșnic flămânzi și dormeau adesea între cadavre, pentru a nu fi descoperiţi. Au reușit să ajungă într-o tabără de refugiaţi din Italia, de unde rudele lor i-au ajutat să meargă la Paris. După câţiva ani, au reușit să se mute în Israel.

Pe de altă parte, Mairowitz a ajuns în Anglia, împreună cu sora sa, ajutaţi de un colonel englez, și a crescut într-o familie catolică.

Sana și Mairowitz nu s-au căutat niciodată pentru că Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, avea trecute în arhivele sale ambele familii la rubrica celor care au pierit în timpul Holocaustului.

Cei doi s-au regăsit în urma unor cercetări întreprinse de copii și nepoţi. Carol Ritter Elbaz, vărul Cameliei Ofer, a anunţat-o că a găsit rude în Anglia, după ce, în urma lucrului la genealogia familiei sale, a publicat un anunţ pe JewishGen, care a fost văzut de vara sa din Anglia, Gemma Brown.

Testul ADN făcut de Ofer a dovedit că se înrudea cu Gemma Brown și Alison O’Callaghan, nepoata, respectiv fiica lui Mairowitz.

În primul apel FaceTime, în care Ofer și O´Callaghan au vorbit pentru prima dată, au fost mai puţine cuvinte și mai multe lacrimi. „Am plâns și am plâns și am plâns și am plâns. Nu am putut scoate un cuvânt”, povestește Ofer.

În cele din urmă, Sana și Mairowitz s-au întâlnit în Israel, momentul prilejuind multe lacrimi de fericire protagoniștilor, ca și membrilor familiilor lor.

„Ce bine e să te văd după toţi acești ani! Ai așteptat 75 de ani. Știu că este mult timp. Ne avem acum unul pe celălalt”, i-a spus Mairowitz vărului său.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro