Simon din Cirena – prieten adevărat

Devoțional zilnic 22 septembrie 2019

Pe când îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirena, care se întorcea de la câmp, şi i-au pus crucea în spinare, ca s-o ducă după Isus. Luca 23:26

Este interesant acest episod consumat pe Via Dolorosa. Epuizat de suprasolicitare şi durere şi, mai presus de toate, sub povara păcatelor lumii întregi, Hristos era la capătul puterilor, nemaiputându-Şi duce crucea. Soldaţii romani trebuiau să se oprească din ce în ce mai des pentru a aştepta ca Mântuitorul să-Şi revină ca să poată continua drumul spre locul de execuţie. Nerăbdarea şi nervozitatea lor erau în creştere, când le-a venit o idee: Vor sili pe unul din popor să poarte obiectul ruşinii.

Soldaţii se uită atenţi la feţele trecătorilor ca să-l identifice pe cel căutat. O figură le atrage atenţia. Simon din Cirena tocmai se întorcea de la câmp şi, întâlnindu-se cu acest convoi, priveşte mirat la ceea ce se întâmplă. Învăţătorul acela din Galileea este desfigurat în bătaie şi chinuit de soldaţii sadici şi batjocoritori. Câtă violenţă şi răutate faţă de un Om care nu merita nimic din toate acestea!

Simon nici nu bagă de seamă cum se apropie atât de mult de învăţătorul, care stătea gata să cadă din nou, şi aproape instinctiv întinde mâna să apuce crucea grea, ca nu cumva să cadă peste trupul sleit de vlagă al Condamnatului. Soldaţii au deja soluţia la căutarea lor. În clipa următoare, convoiul se pune în mişcare cu o forţă nouă. Isus Hristos Se mişcă un pic mai liber fără apăsarea insuportabilă a lemnului rece şi pătat de sânge, în timp ce, în urma Lui, Simon din Cirena cară greutatea într-un fel de ritual al prieteniei, ce merge până la capătul drumului durerii.

Succesul la un pas de tine:

Ferice de cine are un prieten adevărat. Dar mai ferice de cine este un prieten adevărat!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro