Singurătatea

Devoțional zilnic 17 mai 2019

Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: “Întărește-te și îmbărbătează-te? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face.” Iosua 1:9

Una din angoasele omenirii și mai ales a celor de vârsta a treia și nu numai, este singurătatea. „Singurătatea ucide”,  nu este doar o sintagmă uzată o realitate a studiilor științifice.    Singurătatea conduce la inactivitate, retragere din platforma socială, lipsa proiectelor pentru ziua de mâine, prăbușirea entuziasmului, lipsa pasiunii pentru activități constructive, afectare psiho-emoțională prin pierderea curajului, a bucuriei și instalarea fricii, groazei, suspiciunii, deprimării, culminând cu afecțiuni psihice și chiar suicid.

Avem nevoie de cineva care să facă echipă cu noi pentru a nu fi singuri, pentru a nu culege roadele amare a acestei stări care ne izolează. Avem nevoie de prieteni, de oameni cre să ne arate simpatie, prietenie, empatie. Niciunul dintre noi nu e străin de această nevoie fundamental. S-a spus răspicat la începutul începuturilor: “ nu este bine ca omul să fie singur” Nu este bine chiar și atunci când ai fost dezamăgit, trădat, înșelat, părăsit de cineva cu care făceai echipă, de cineva de care erai nedespărțit, erați un fel de siamezi. 

Fii conștient de acest lucru: nu este bine să fii singur. De fapt nu ești. Chiar dacă așa te consideri. Tu ai pe Cineva, ai un Prieten constant, credincios. „Căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine!” Prețuiește-L. Nu-l ignora, deschide-te și vorbește-I. 

Ai cel mai mare privilegiu posibil, tu faci echipă cu Dumnezeu.

Anca Turda, Instructor Exploratori, Sighetu Marmației

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro