Socoteala iubirii

Devoțional zilnic 31 decembrie 2019

Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta. (Deuteronom 6:5)

Anul este la final. De obicei facem un bilanț al timpului trecut. Ce evaluez eu de obicei? Număr câți bani am adunat sau am cheltuit? Fac media notelor pe care le-am obținut la examene? Înrămez diplomele obținute și așez trofeele câștigate? De câte ori am evaluat cuvintele pe care le-am rostit sau pe care nu le-am rostit deși era nevoie? De câte ori am analizat în ce măsură eforturile și dăruirea mea au fost totale sau doar pe jumătate? Puteam să ajut mai mult și pe mai mulți? Puteam să iubesc mai profund și mai sincer pe cei din familia mea sau pe Dumnezeu?

Oare din ce îmi pot da seama dacă am iubit cu tot sufletul meu? Ei bine, pot ști asta dacă în minte îmi vin situații când, deși știam că e nevoie de ajutor, am fost grăbit sau nepăsător; pot ști dacă privind la realizările mele constat că acestea sunt doar ale mele și nu am oferit prea multe altora mai puțin favorizați. Dacă sunt zile în care nu am citit Cuvântul lui Dumneze sau în care nu am vorbit cu El în rugăciune; dacă sunt lucruri pe care le-am gândit și pe care nu le-am mărturisit și dacă nu am vorbit celorlalți despre iubirea lui Dumnezeu, atunci pot spune că încă nu L-am iubit cu toată puterea mea și cu toată inima mea. Dacă este sfârșitul anului, pot fi recunoscător pentru iubirea Lui și mă pot gândi că vine o nouă șansă, un alt an care abia va începe. Este momentul pentru o nouă decizie de a-L iubi cu toată ființa mea.

Daniel Chirileanu

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro