Sondaj Gallup: Scade numărul americanilor convinși că Dumnezeu există

Deși aproape 9 americani din 10 cred în Dumnezeu, procentul se diminuează atunci când există mai multe variante ale întrebării, arată o nouă analiză Gallup.

La întrebarea „Credeţi în Dumnezeu?”, 87% dintre americani au răspuns pozitiv în 2017, la fel ca în 2013, procentul fiind însă în scădere în ultimele decenii (în 1967 și 1953, 98% dintre americani și-au afirmat credinţa în Dumnezeu).

Rezultatele sondajului Gallup au arătat însă că procentul americanilor care își exprimă credinţa în Dumnezeu variază în funcţie de modul în care este definită „credinţa”.

Procentul cel mai mare, 87%, a fost obţinut atunci când subiecţii au fost rugaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea menţionată.

Atunci când respondenţii primesc trei variante de răspuns, doar 79% declară că ei cred în Dumnezeu, în timp ce 11% spun că nu cred, iar 10% nu sunt siguri.

În situaţia în care este sondată soliditatea convingerilor americanilor, oferindu-li-se 5 variante de răspuns („sunt convins că Dumnezeu există”, „probabil Dumnezeu există, dar am mici dubii”, „probabil că Dumnezeu există, dar am îndoieli serioase”, „probabil că Dumnezeu nu există, dar nu sunt sigur”, „sunt convins că Dumnezeu există”), doar 64% spun că au convingerea că Dumnezeu există, 16% afimând că Dumnezeu există, probabil, dar au mici îndoieli în această privinţă.

„Gama de rezultate Gallup duce la concluzia că stabilirea procentelor americanilor care cred în Dumnezeu depinde de modul în care definim „credinţa”. Dacă standardul este certitudinea absolută – fără eschivă și fără îndoieli – atunci procentul este în jurul a două treimi. Dacă se ia în calcul tendinţa de a crede mai degrabă decât de a nu crede, atunci cifrele trec de trei sferturi”, explică Zach Hrynowski de la Gallup.

Subţierea majorităţii care crede în Dumnezeu are loc în condiţiile în care apartenenţa la o biserică a atins un nivel minim, de 50%, potrivit unui sondaj Gallup realizat în 2018.

În intervalul 1937-1976, 70% dintre americani erau afiliaţi religios, procentul diminuându-se semnificativ la începutul anilor 2000.

Religiozitatea americanilor este legată și de vârstă, apartenenţa la o biserică fiind mai frecventă printre vârstnici decât printre adulţii tineri. Totuși, afilierea religioasă a scăzut în ultimii 20 de ani în rândul tuturor generaţiilor, și s-a diminuat cu 10% la membrii generaţiei baby boomers și ai generaţiei X, arată sondajul.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro