Speranța din marea Dezamăgire

Devoțional zilnic 27 octombrie 2019

Căci Eu știu gândurile, pe cari le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde. Ieremia 29:11

Iubesc natura. Însă farmecul deplin al acesteia îl regăsesc în excursiile la munte. Zilele trecute, coboram pe o potecă îngustă și admiram culorile toamnei montane. Simțeam atât încântare cât și o urmă de tristețe. De îndată mi-am amintit că ziua de 22 octombrie poartă multe învățături.

In 22 octombrie 1844 a avut loc evenimentul consemnat în istoria bisericii ca „Marea dezamăgire”. În această zi de toamnă, un grup de credincioși împreună cu William Miller au așteptat revenirea lui Isus. William Miller, un fermier modest, cu caracter integru  studiase Biblia timp de doi ani și ajunsese la concluzia că Isus trebuia să revină, conform profețiilor din Daniel, în anul 1844. El a început să predice despre ceea ce descoperise în Scriptură. Mulți credincioși i s-au alăturat și au început pregătirile pentru marele eveniment. Însă data de 22 octombrie 1844 a trecut fără ca evenimentul așteptat să aibă loc. A urmat o dezamăgire cruntă. Undeva în studiul lor se strecurase o greșeală. Credința lor era puternic încercată. Cu toate acestea, unii dintre ei au continuat să se roage și să studieze Biblia, astfel că în dimineața zilei de 23 octombrie Dumnzeu le-a oferit un răspuns prin Hiram Edson, care a înțeles unde se strecurase greșeala din studiu.

Acest episod din istoria bisericii ne demonstrează că Dumnezeu are întotdeauna un plan, o soluție. Deși frunzele copacilor cad îngălbenite acum, Dumnezeu știe că, în planul Său, la primăvară, copacii vor fi plini de frunze. Indiferent de cât de grele pot părea unele momente, nu  uita niciodată ceea ce îți spune Dumnezeu în Ieremia 29:11„Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde.”

Ilyes Martin, Director asistent departamentul de tineret, Conferința Transilvania de Nord.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro