Spital bucureștean dotat cu tehnologie care depistează cancerul cu 6-18 luni înaintea altor proceduri

Spitalul Clinic Colentina pune la dispoziţia pacienţilor, în mod gratuit, cea mai modernă metodă de diagnostic imagistic, examinarea PET-CT, care poate detecta apariţia unor modificări oncologice cu aproximativ 6-18 luni înaintea altor tipuri de proceduri imagistice disponibile în prezent în România.

„Principala noastră preocupare, la Spitalul Clinic Colentina, este oferirea unui diagnostic de mare acurateţe, într-un stadiu incipient al bolii, urmat de elaborarea unui tratament personalizat adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte. Lansarea serviciilor de PET-CT vine în întâmpinarea nevoilor pacienţilor oncologici, ţinând cont că această patologie are o incidenţă în permanentă creștere și apare la vârste din ce în ce mai tinere”, a declarat dr. Ioan Bogdan Furtună, directorul medical al spitalului.

Irina Manea, medic specialist al spitalului Colentina, precizează că tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu computer tomograf (CT) este cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic la nivel mondial. „Principalul beneficiu pentru pacient este evidenţierea unor eventuale leziuni maligne cu aproximativ 6 – 18 luni înainte de apariţia modificărilor structurale anatomice. Această tehnologie, aleasă corect, aduce rezultate remarcabile în managementul pacientului oncologic, prin posibilitatea personalizării tratamentului în fiecare etapă a bolii”, subliniază medicul.

Investigaţia PET-CT este non-invazivă și nedureroasă și folosește o doză de radiaţii mai mică decât în cazul examinărilor la tomograf, se realizează de la baza creierului până la treimea superioară a coapselor și permite identificarea tumorilor primare.

Reprezentanţii spitalului spun că numărul de aparate PET-CT este foarte mic în România, dar că această metodă de investigaţie „furnizeaza informaţii despre prezenţa, localizarea tumorii și extinderea sa, precum și despre gradul de agresivitate al acesteia, permiţând medicului dumneavoastră să vă ofere un tratament personalizat, continuu ajustat dinamicii afecţiunii patologice, cu efecte terapeutice maxime și efecte secundare minime”.

În România, 50.902 de persoane mor anual din cauza cancerului; în medie, 140 de persoane pe zi. În perioada 2009-2018, numărul deceselor provocate de cancer s-a dublat. Doar în 2018, au fost înregistrate 83.461 de noi cazuri de cancer. Specialiștii spun că lipsa programelor de screening și de informare, subfinanţarea programului de oncologie, politicile inadecvate din domeniul sanitar și numărul insuficient de medici se numără printre factorii care au împins România pe un nedorit loc fruntaș, cu cea mai mare rată a mortalităţii prin cancer din Uniunea Europeană.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro