semneletimpului.ro

„Spuneţi lumii că suntem în suferinţă.” Victimele ciclonului Idai au nevoie de ajutor

Peste 1.000 de morţi, mii de răniţi și peste 2,6 milioane de persoane afectate este bilanţul provizoriu al ciclonului care a lovit sud-estul Africii, probabil cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat vreodată emisfera sudică, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

O imagine de ansamblu a pagubelor provocate de ciclonul Idai nu este posibilă în acest moment, însă veștile de până acum par să indice că Mozambicul este cea mai afectată din cele trei ţări africane măturate de ciclon.

Orașul-port Beira, cu 500.000 de locuitori, a ajuns să fie „o insulă în ocean”, 90% din suprafaţa acestuia fiind distrusă sau afectată, potrivit estimărilor Crucii Roșii.

Australianul Jill Lovell, care conduce o școală de misiune în Beira, spune că orașul e în haos, cu oameni care au nevoie să fie salvaţi din casele lor sau din copaci, cu nenumărate case distruse, familii îndoliate și ploi care îngreunează misiunile de salvare. Situaţia din Beira este imaginea în oglindă a Mozambicului, unde casele și stâlpii de telegraf încă stau sub ape, oamenii așteaptă să fie salvaţi pe calea aerului, iar distribuirea alimentelor și a apei potabile rămâne o provocare, drumurile și podurile fiind rupte de furia apelor.

Președintele Filipe Nyusi a anunţat marţi 3 zile de doliu naţional și a declarat că guvernul intenţionează să declare stare de urgenţă naţională.

„A fost un zbor inimaginabil astăzi”, a povestit un pilot de la Mission Aviation Fellowship, care a menţionat că a văzut oameni blocaţi pe acoperișurile caselor, înconjuraţi de mii de kilometri de apă.

„Uneori putem salva doar două persoane din cinci. Salvăm numai ce putem, iar ceilalţi vor muri”, a declarat Ian Scher de la organizaţia Rescue South Africa.

Supravieţuitorii n-au avut răgaz să își salveze lucruri strict necesare sau să își plângă morţii și au nevoie disperată de hrană, apă și îmbrăcăminte, dar operaţiunile de salvare se bazează în mare parte pe ajutorul care vine din afara ţării, raportează o echipă a BBC care s-a deplasat în Mozambic.

„Nu am nimic, am pierdut totul, nu am alimente și nici măcar pături”, se plânge o femeie din satul Manhava, în timp ce un tată cu 3 copii roagă reporterii să prezinte lumii suferinţa pe care o trăiesc.

În jurul orașului Beira au fost pregătite 37 de centre de primire, fiecare adăpostind între 100 și 1.000 de persoane, iar agenţiile ONU se pregătesc să construiască două tabere care să găzduiască 400.000 de persoane.

„Este nevoie de aproape totul”, rezumă situaţia Caroline Haga, specialist în comunicaţii de urgenţă cu Federaţia Internaţională a Societăţilor Crucii Roșii și Semilunii Roșii, din Beira.

Peste 100.000 de persoane sunt încă în pericol, potrivit președintelui Nyusi, și există temeri că ajutorul nu va reuși să ajungă la toţi în timp util.