Studiu: adventiștii înregistrează rate mai mici de cancer și de deces prematur

Un studiu recent al Universităţii Loma Linda Health (SUA) a descoperit că adventiștii de ziua a șaptea înregistrează rate mai mici de deces prematur și cancer, în comparaţie cu indivizii din populaţia generală din Statele Unite. Studiul, care a fost publicat de revista Cancer, jurnal revizuit interpares de American Cancer Society a descoperit rezultate similare și atunci când a limitat analiza la adventiștii afro-americani și populaţia afro-americană generală.

Comportamentele de sănătate promovate de Biserica Adventistă din Ziua a șaptea includ abţinerea de la fumat, adoptarea unei alimentaţii bazate pe plante, efectuarea regulată a exerciţiilor fizice și menţinerea greutăţii corpului în limitele normale. Cercetările anterioare sugeraseră deja că adventiștii din ziua a șaptea au riscuri mai mici de cancer, boli de inimă și diabet, și că în California, adventiștii trăiesc mai mult decât indivizii din populaţia generală. Rezultatele variau însă în funcţie de tipul de cancer, și cuprindeau prea puţine date vizând persoanele de culoare.

Pentru a duce informaţiile mai în profunzime dr. Gary Fraser, coordonatorul studiului, și colegii săi au comparat ratele de deces și incidenţa cancerului între un eșantion reprezentativ pentru adventiștii din SUA, la nivel naţional, și un eșantion reprezentativ pentru populaţia generală din SUA. Astfel, oamenii de știinţă au analizat datele din cadrul cercetării Adventist Health Study-2, fiindcă acesta includea adventiști din toată ţara, și recensământul Statelor Unite, pentru a analiza populaţia generală. S-au ajustat variabile precum: diferenţele de educaţie, domiciliul și obiceiurile de fumat din trecut, astfel încât acești factori să nu influenţeze niciun rezultat.

Echipa a descoperit rate semnificativ mai mici de deces din orice cauză, precum și o incidenţă mai mică a tuturor cancerelor combinate la populaţia adventistă (cu 33% și, respectiv, cu 30% mai mică) și rate semnificativ mai mici de incidenţă a cancerelor: de sân, colorectal, rectal și cancer pulmonar (cu 30%, 16%, 50%, respectiv 30%). Ratele de deces și incidenţa tuturor cazurilor de cancer combinate au fost, de asemenea, semnificativ mai scăzute în rândul persoanelor adventiste de culoare, comparativ cu indivizii de culoare din populaţia generală din SUA (cu 36% și, respectiv, 22%).

„Aceasta este prima confirmare a rapoartelor anterioare, folosind acum eșantioane cu reprezentativitate naţională. Mai mult, am putut controla variabile precum consumul de tutun, excluzând orice fumător neadventist în studiul curent și am adaptat rezultatele ţinând cont de obiceiul respondenţilor de a fuma și timpul trecut de la ultima ţigară în cazul celor care au fumat în trecut,” a spus Fraser. „În plus, acesta este primul raport care include și o comparaţie doar între persoanele de culoare.”

Fraser a menţionat că rezultatele nu identifică în mod clar cauzele beneficiilor pentru sănătate experimentate de adventiști, dar alte studii au furnizat dovezi că obiceiurile alimentare în care produsele vegetale sunt prioritare sunt un factor important în avantajul adventiștilor.

Potrivit lui Fraser, printre vegetarienii adventiști s-au înregistrat mai rar cazuri de exces de greutate, diabet, hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului din sânge, boli coronariene și mai multe tipuri de cancer în comparaţie cu non-vegetarieni adventiști, deși și aceștia au rezultate mai bune decât persoanele care consumă în mod regulat carne.

„Rezultatele acestui raport care compară toţi adventiștii – vegetarieni și non-vegetarieni – cu americanii obișnuiţi au produs în mare măsură rezultatele la care ne așteptam”, a spus Fraser, „și sugerează puternic că aceste avantaje pentru sănătate pot fi disponibile tuturor americanilor care aleg diete similare, pe lângă alte alegeri privind stilul de viaţă despre care se știe că joacă un rol protector, cum ar fi activitatea fizică regulată, evitarea fumatului și grija faţă de greutatea corporală.”

În anul 2011, Institutul Naţional de Sănătate din SUA a oferit o bursă de 5,5 milioane de dolari pentru continuarea studiului Adventist Health Study-2, condus de Universitatea Loma Linda din California informează Adventist News Network. Adventist Health Study-2 reprezintă o cercetare pe termen lung, începută în 2002, care cuprinde un lot de 96.000 de adventiști din SUA și Canada. Studiul a furnizat deja date importante. Una este aceea că dieta vegetariană este asociată unui risc mai mic de boli de inimă și diabet. A doua a fost aceea că atunci când consumăm orez brun, fructe uscate și legume ne diminuăm riscul de cancer de colon. O a treia concluzie a fost că adventiștii raportează o sănătate fizică și psihică mai bună decât media americanilor. La studiu au participat 69.120 de adventişti.La studiu au participat 69.120 de adventişti.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro