Studiu arată modul în care motivaţia afectează nutriţia

Persoanele cu o atitudine pozitivă sunt mai dispuse să mânănce sănătos, arată un studiu condus de Universitatea East Anglia (UEA) și citat de Medical Express.

Studiul a examinat rolul motivaţional al unei terorii economice numite „concentrare regulatorie a consumatorilor în nutriţie”, care desemnează timpul și efortul pe care consumatorii îl investesc pentru a se informa cu privire la nutriţie și a căuta cele mai hrănitoare alimente. Cercetarea a analizat și efectul implicării în alimentaţie a consumatorilor, asupra cunoștinţelor lor de nutriţie și asupra comportamentului lor alimentar.

Teoria concentrării regulatorii susţine că între oameni există diferenţe motivaţionale fundamentale, două aspecte – promovarea și prevenţia – ghidând întreg comportamentul de consum. Persoanele care se concentrează pe promovare sunt atenţi la atingerea unor rezultate pozitive cum ar fi întreţinerea unor comportamente sănătoase. Persoanele care se concentrează pe prevenţie caută să prevină consecinţele negative, de exemplu să evite comportamentele nesănătoase.

Aceste descoperiri, care au fost publicate în jurnalul știinţific Appetite, arată că o orientare pe promovare conduce consumatorul la o implicare mai mare în propria nutriţie, ceea ce duce, la rândul său, la mai multe cunoștinţe legate de alimentaţie și la o adaptare mai mare la sfaturile nutriţionale din media, sau provenind de la medici, familie, prieteni. Orientarea pe prevenţie, în schimb, nu a generat astfel de rezultate.

Un alt aspect relevat de studiu a fost că efectul concentrării pe promovare asupra implicării în propria nutriţie a fost mai mare în cazul consumatorilor cu un venit mai ridicat. Dovezile sugerează, de asemenea, că efectul a fost mai puternic în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor, însă autorii spun că acest lucru era de așteptat având în vedere că cercetări anterioare au arătat că femeile au deja un nivel ridicat de implicare în alimentaţie, indiferent ce tip de concentrare au – pe promovare sau prevenţie.

Coordonatorul studiului, Kishore Pillai, profesor de retail și marketing în cadrul Norwich Business School, de la UEA, apreciază că rezultatele cercetării ar putea fi utile în dirijarea campaniilor care au în vedere diminuarea incidenţei unor boli de consum, precum obezitatea și diabetul. „Obezitatea poate fi prevenită și creșterea implicării consumatorului în nutriţie poate ajuta la atingerea acestei ţinte”, a spus Pillai.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro