semneletimpului.ro

Studiu: băuturile dulci, inclusiv sucurile naturale de fructe, cresc riscul de cancer

Băuturile dulci, fie că vorbim despre sucurile carbogazoase, fie despre fresh-urile de fructe, pot spori riscul de cancer, avertizează un studiu publicat în British Medical Journal de o echipă de cercetători de la Universitatea Sorbona, din Paris. Impactul zaharurilor din acele sucuri ar putea fi cauza.

Observând evoluţia sănătăţii a peste 100.000 de persoane pe parcursul a 5 ani, studiul cercetătorilor de la Sorbona a concluzionat că la fiecare 100 ml de băutură dulce în exces consumată zilnic, riscul de cancer crește cu 18%. Acesta este primul studiu substanţial care a descoperit o asociere între zahăr și cancer, potrivit publicaţiei The Guardian. Oamenii de știinţă au catalogat drept „băutură dulce” orice băutură cu mai mult de 5% zahăr: sucuri de fructe (chiar și cele fără zahăr adăugat), băuturi carbogazoase, milkshake-uri, băuturi energizante, ceai și cafea îndulcite.

Reducerea cantităţii de băuturi dulci pe care le consumăm, accizarea zahărului, precum și restricţiile de marketing ar putea scădea povara pe care consumul excesiv de zahăr o așază asupra sistemelor de sănătate, spun autorii. „Ca de obicei în nutriţie, ideea nu este să evităm anumite alimente, ci doar să echilibrăm aportul”, a precizat dr. Mathilde Touvier, coordonatoarea cercetării și angajată a Institutului Naţional francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală Inserm.

„Recomandarea mai multor agenţii de sănătate publică este să consumăm mai puţin de o băutură dulce pe zi. Dacă vom consuma din când în când câte o băutură dulce, nu vor fi probleme, dar, dacă bem cel puţin un pahar pe zi, lucrul acesta ne poate crește riscul de a dezvolta diverse boli – în studiul de faţă vorbim despre eventualitatea cancerului, însă avem dovezi foarte numeroase că aportul sporit de zahăr provoacă boli cardiometabolice.”

Studiul este observaţional – observă tipare în informaţia colectată fără a le putea explica. Prin urmare, cercetătorii nu au putut fi categorici în a afirma că zahărul este o cauză a cancerului. Autorii spun că există mecanisme biologice cu un rol plauzibil în declanșarea cancerului: efectul zahărului asupra grăsimii viscerale, depuse în jurul unor organe vitale, precum ficatul sau pancreasul, nivelurile ridicate de zahăr în sânge și markerii de inflamaţie, care sunt, toate, asociate unui risc crescut de cancer.

Analiști neafiliaţi studiului spun că acesta a constatat într-adevăr o corelaţie între incidenţa cancerului și consumul de băuturi dulci, însă creșterea riscului de cancer ar putea fi determinată de alţi factori. Persoanele care consumă cele mai multe băuturi dulci, spun ei, ar putea întreţine alte obiceiuri nesănătoase (de exemplu, ar putea mânca mai sărat sau mai caloric decât ceilalţi) care cresc riscul oncologic.

„Deși nu oferă un răspuns cauzal precis privind relaţia dintre zahăr și cancer, studiul este totuși un element important în imaginea de ansamblu a recomandărilor pentru a ne reduce aportul de zahăr”, a declarat dr. Amelia Lake, de la Universitatea Teesside, citată de BBC. „Reducerea cantităţii de zahăr din alimentaţia noastră este extrem de importantă.”

Citește și: Câte 11 milioane de oameni mor, anual, din cauza acestor greșeli în dietă