Studiu: Cancerul pulmonar afectează „mai frecvent decât se crede” și nefumătorii

O persoană din șase care mor din cauza cancerului de plămâni este nefumătoare, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of the Royal Society of Medicine.

Studiul cercetătorilor britanici a arătat că mortalitatea prin cancer pulmonar este ridicată inclusiv la nefumători în Marea Britanie. Aproximativ 6.000 de nefumători  (care au fumat mai puţin de 100 de ţigări pe parcursul vieţii) mor în fiecare an în marea Britanie din cauza acestui tip de cancer, numărul depășindu-l pe cel al persoanelor decedate ca urmare a altor tipuri de cancer, precum leucemia sau cancerul ovarian și cel de col uterin.

Noile date nu subestimează rolul semnificativ pe care-l joacă fumatul în dezvoltarea acestei boli: 86% din cazurile de cancer pulmonar înregistrate în Marea Britanie sunt provocate de fumat. Cercetarea arată însă că și persoanele nefumătoare au un risc de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar, și că din acest motiv,  „a venit timpul ca această afecţiune să primească atenţia pe care o merită”, după cum subliniază autorii.

Fumul mașinilor, fumatul la mâna a doua și poluarea aerului din interior, inclusiv din cauza funinginii degajate la arderea lemnului în sobe, sunt responsabile de asemenea de îmbolnăvire.

„Oamenii vor găsi aceste cifre foarte surprinzătoare. Ei rareori se gândesc la cancer pulmonar ca la o boală a nefumătorilor. Se concentrează atât de mult pe fumat ca factor principal de risc, încât uită că există numeroase cauze ale cancerului pulmonar care afectează și nefumătorii”, a afirmat profesorul Paul Cosford, unul dintre autorii studiului, care este la rândul său bolnav de cancer de plămâni, deși este nefumător.

Studiul se vrea un semnal de alarmă și pentru nefumători – întrucât adesea nu iau în calcul că există un grad de risc și în cazul lor, diagnosticul este pus tardiv în cazul lor, subliniază și profesorul Mick Peake de la University College London.

Deși asocierea între fumat și cancerul pulmonar rămâne una foarte importantă, noile date dezvăluie „necesitatea creşterii nivelului de conştientizare în rândul medicilor şi a factorilor de decizie cu privire la alte riscuri, inclusiv poluarea din mediul interior şi exterior”, a conchis Cosford.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente, dar și mai serioase tipuri de cancer.

În fiecare an, în Marea Britanie sunt diagnosticate cu această afecţiune aproximativ 44.500 de persoane. Societatea Americană de Cancer (ACS) estimează că, în 2019, în SUA se vor înregistra aproximativ 228.150 de noi cazuri de cancer pulmonar și aproximativ 142.670 de decese din această cauză.

Datele oferite de ACS arată că acest tip de cancer este diagnosticat mai frecvent  la persoanele mai în vârstă (cel mai frecvent peste 65 de ani, cazurile sub 45 de ani fiind destul de puţine).

Riscul de cancer pulmonar pe parcursul vieţii este de aproximativ 1 la 15, în cazul bărbaţilor, și de 1 la 17 în cazul femeilor.

La nivel global, cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat cancer (11,6% din totalul cazurilor), dar și cauza principală a deceselor provocate de cancer, conform datelor GLOBOCAN 2018 (o bază de date online care oferă estimări ale incidenţei și mortalităţii pentru 36 de tipuri de cancer în 185 de ţări).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro