semneletimpului.ro

Studiu: persoanele cu diabet au un risc mai mare de cancer

Legătura dintre diabetul de tip 2 și cancer a fost sugerată de mult timp, însă un studiu de mare amploare a găsit noi dovezi ale conexiunii dintre cele două afecţiuni.

Un studiu amplu, realizat de cercetători de la Universitatea „Jiao Tong”, din Shanghai, a arătat că diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de apariţie a 11 tipuri de cancer la bărbaţi și a 13 tipuri de cancer la femei.

„Spitalul Shanghai a colectat informaţii clinice de la principalele spitale și a creat o bază centralizată de date pentru toţi locuitorii din Shanghai, începând cu anul 2013. Ne-am bazat pe aceste date pe parcursul cercetării noastre, astfel încât să fie eficientă și precisă”, a afirmat Bin Cui, coordonatorul studiului.

Studiul s-a concentrat asupra unui lot de 410.191 de adulţi între 20 și 99 de ani, diagnosticaţi cu diabet zaharat între anii 2013 și 2016. În acest interval de timp, niciunul dintre pacienţi nu primise diagnosticul de cancer. Dosarul medical al pacienţilor a fost urmărit până la finalul anului 2017, când cercetătorii au identificat 8.485 de cazuri de cancer în lotul studiat.

Investigaţia a arătat o creștere cu 34% a riscului de cancer la bărbaţii diabetici, în comparaţie cu bărbaţii sănătoși. Bărbaţii cu diabet zaharat de tip 2 au înregistrat o creștere cu 86% a riscului de cancer de prostată, dar și un risc semnificativ de a se îmbolnăvi de leucemie, cancer de piele, cancer tiroidian, limfom, cancer renal, cancer hepatic, cancer pancreatic, cancer pulmonar, colorectal și de stomac.

Femeile diabetice au fost expuse unui risc dublu de cancer nazofaringian, comparativ cu femeile nediagnosticate cu diabet de tip 2. De asemenea, femeile cu diabet aveau un risc semnificativ de cancer hepatic, pulmonar, pancreatic, uterin, de esofag și tiroidă, precum și de limfom, leucemie, cancer de col uterin și colorectal.

În 2018, un studiu suedez care nu a reușit să dovedească o relaţie cauză-efect între diabet și cancer a arătat totuși că persoanele diabetice aveau un risc cu 231% mai mare de cancer hepatic, cu 119% mai mare de cancer pancreatic și cu 45% mai mare de cancer renal, comparativ cu persoanele nediagnosticate cu diabet de tip 2.

Deși aceste rezultate nu înseamnă că diabetul duce în mod obligatoriu la cancer, „diabetul și cancerul au în comun anumiţi factori de risc ce ar putea contribui la aceste asocieri, inclusiv obezitatea, fumatul și alimentaţia”, a afirmat cercetătoarea Hulda Hrund Bjornsdottir.

Aproximativ 1 adult din 11 suferă de diabet, iar numărul diabeticilor ar putea crește de la 415 milioane, cât este în prezent, la 642 de milioane, până în 2040, au subliniat autorii studiului.

Având în vedere dublarea numărului de persoane cu diabet zaharat în ultimele 3 decenii, dar și riscul de cancer care vine la pachet cu diabetul, „importanţa unui stil de viaţă sănătos este mai evidentă decât oricând”, a concluzionat Bjornsdottir.