Studiu: Tratamentul hormonal pentru menopauză crește riscul de cancer la sân

După ce o serie de studii au arătat că există o legătură între tratamentul hormonal de combatere a efectelor menopauzei (THM) și dezvoltarea cancerului de sân, un studiu de anvergură publicat recent în revista Lancet a cuantificat riscul pentru fiecare tip de tratament, arătând că, deși acesta scade la finalizarea tratamentului, se menţine pe o perioadă de cel puţin 10 ani.

Cercetarea a fost condusă de Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer și a trecut în revistă 58 de studii epidemiologice din toată lumea, care au studiat peste 108.000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân după ce au urmat un tratament hormonal pentru menopauză.

„Noile descoperiri indică faptul că un risc crescut persistă și după oprirea utilizării terapiei cu hormoni. Estimările anterioare ale riscurilor (…) se dublează prin includerea riscului care persistă după încetarea utilizării hormonilor”, a declarat cercetătoarea Valerie Beral, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul.

Rezultatele investigaţiei au arătat că toate tipurile de tratament hormonal administrate în menopauză se asociază cu riscuri crescute de cancer mamar, cu excepţia gelurilor cu estrogeni cu aplicare locală și că tratamentele care folosesc combinaţii de estrogen și progesteron sunt asociate unor riscuri mai mari de cancer decât cele cu estrogen.

„Acestea sunt relaţii de tip cauză-efect. Nu este vorba doar de o asociere, deoarece terapia cu hormoni folosită în menopauză determină o creștere a riscului de cancer de sân”, a subliniat Richard Peto, profesor de epidemiologie la Universitatea Oxford.

În ţările occidentale, 6,3% dintre femeile cu greutate medie și care au împlinit 50 de ani dezvoltă cancer mamar pe parcursul următoarelor două decenii, fără să fi urmat vreun tratament hormonal după menopauză. Procentul crește la 8,3% la femeile care primesc, timp de 5 ani, tratament care combină estrogenul și progesteronul și este de 7,7% la cele care urmează un tratament intermitent cu estrogen și progesteron, pe aceeași durată de timp, și de 6,8% pentru cele care primesc numai estrogen.

„Administrarea tratamentului hormonal pentru menopauză timp de 10 ani determină un surplus de risc în ce privește cancerul la sân de aproximativ două ori mai ridicat decât cel asociat unui tratament de 5 ani. Se pare însă că utilizarea THM mai puţin de un an determină un risc mai scăzut”, a explicat Gillian Reeves, de la Universitatea Oxford, coautoare a studiului.

„Femeile ar trebui să știe despre aceste noi informaţii, așa încât să poată lua în considerare toate riscurile și beneficiile utilizării THM”, a declarat Sarah Branch, directorul Agenţiei de Reglementare a Medicamentelor și Asistenţei Medicale (MHRA) din Marea Britanie. MHRA recomandă femeilor să utilizeze cele mai mici doze de tratament hormonal, în cel mai scurt interval posibil, și care să funcţioneze pentru ele și sfătuiește femeile care urmează aceste tratamente să fie atente la eventualele semnale de alarmă și să le discute cu medicul.

În schimb, Societatea Britanică de Menopauză și Colegiul Regal de Obstretică și Ginecologie au apărat cu tărie THM în trecut, datorită eficienţei sale în atenuare simptomelor neplăcute sau chiar debilitante ale menopauzei, contestând studiile anterioare care au asociat aceste terapii cu riscul de a dezvolta cancer.

„Femeile și medicii trebuie să știe că rezultatele acestui studiu nu aduc nimic nou în ceea ce privește efectele terapiei de înlocuire hormonală. Cercetările arată că, pentru majoritatea femeilor, terapia ajută la gestionarea simptomelor menopauzei și este sigură”, a precizat ginecologul Janyce Rymer, vicepreședintele colegiului.

Institutul Naţional pentru Sănătate și Excelenţă în Ingrijire , care a recomandat în trecut medicilor să prescrie THM, pentru că riscurile acestuia ar fi scăzute, a comunicat că este la curent cu noul studiu și că va analiza dacă este nevoie să își actualizeze recomandările cu privire la menopauză și tratamentele care oferă siguranţă.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro