semneletimpului.ro

Studiu: Un stil de viaţă sănătos compensează riscul genetic de demenţă

Riscul de a dezvolta demenţă se diminuează cu 32% la persoanele care adoptă un stil de viaţă sănătos, chiar dacă au un risc genetic asociat acestei afecţiuni – a constatat un studiu realizat de Universitatea din Exter, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Michigan, Universitatea din Oxford și Universitatea din Australia de Sud.

La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de demenţă, anual fiind înregistrate aproape 10 milioane de cazuri noi, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Între 5 și 8% dintre persoanele cu vârsta de cel puţin 60 de ani dezvoltă această afecţiune, iar estimările spun că numărul persoanelor afectate de demenţă va atinge 82 de milioane, în 2030, și 152 de milioane, în 2050.

În prezent, nu există niciun tratament care să vindece demenţa sau să-i oprească progresul, deși se testează numeroase formule de tratament. Sunt studii care arată însă că boala ar putea fi prevenită, într-un procent semnificativ, prin modificarea stilului de viaţă.

Cercetătorii Universităţii din Exter și colaboratorii lor au analizat date de la 196.383 de adulţi cu vârsta de cel puţin 60 de ani, descoperind 1.769 de cazuri de demenţă în perioada celor 8 ani în care s-a derulat studiul. Subiecţii au fost clasificaţi în grupe, pe baza riscului genetic pentru demenţă, iar stilul de viaţă al acestora a fost analizat urmărind indicatori precum alimentaţia, activitatea fizică, fumatul și consumul de alcool. Participanţii la studiu care aveau un risc genetic crescut de a dezvolta demenţă, dar și un stil de viaţă nesănătos au fost de 3 ori mai predispuși să se îmbolnăvească decât cei cu un risc genetic scăzut și un stil de viaţă sănătos.

În același timp, nefumătorii care făceau activitate fizică în mod regulat și aveau o alimentaţie sănătoasă și un consum moderat de alcool și-au redus riscul de a face demenţă, indiferent de grupa în care se aflau – cu risc genetic ridicat, mediu sau scăzut.

„Acesta este primul studiu care analizează măsura în care vă puteţi compensa riscul genetic de a face demenţă, având un stil de viaţă sănătos. Rezultatele sunt incitante, deoarece arată că putem lua măsuri pentru a încerca să compensăm acest risc”, a declarat Elżbieta Kuźma, coordonatoarea studiului.

Cercetarea transmite un mesaj foarte important, subminând „viziunea fatalistă asupra demenţei”, a subliniat și David Llewellyn, de la Universitatea din Exeter.

„Unii oameni cred că este inevitabil să dezvolte demenţă, din cauza bagajului lor genetic. Cu toate acestea, se pare că și-ar putea reduce substanţial riscul de demenţă, având un stil de viaţă sănătos”, a punctat Llewellyn.

Un raport din 2019, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a arătat că un stil de viaţă sănătos poate reduce riscul declanșării demenţei și a trasat câteva linii directoare pentru combaterea acesteia. Astfel, OMS recomandă minimum 150 de minute de activitate moderată pe săptămână, abandonarea fumatului și evitarea alcoolului, precum și adoptarea unei diete mediteraneene, bogate în fructe și legume. De asemenea, printre recomandări se numără și menţinerea în limite normale a colesterolului, tensiunii arteriale și a greutăţii corporale, tratarea diabetului zaharat, dar și antrenarea creierului prin activităţi specifice și menţinerea legăturilor sociale.