SUA au pus 28 de organizaţii chineze pe „lista neagră”, din cauza represiunii uighurilor

Statele Unite au introdus pe „lista neagră” 28 de organizaţii chineze pe care le acuză de implicare în campania de reprimare a minorităţii musulmane uighure, a anunţat Departamentul american al Comerţului. Prezenţa pe această listă înseamnă că acestor organizaţii li se interzice posibilitatea de a exporta produse în Statele Unite.

Biroul Securităţii Publice al regiunii semiautonome, alte 19 agenţii guvernamentale şi 8 întreprinderi sunt vizate de către Departamentul american al Comerţului, potrivit Reuters.

„Aceste entităţi sunt implicate în încălcări ale drepturilor omului şi în abuzuri, detenţii arbitrare şi supravegherea high-tech a uighurilor, kazahilor şi a altor membri ai minorităţilor musulmane”, justifică Departamentul Comerţului. „Guvernul american şi Departamentul Comerţului nu pot tolera şi nu vor tolera suprimarea brutală a minorităţilor etnice în China”, a precizat secretarul american al comerţului, Wilbur Ross.

Între organizaţiile cărora li s-a interzis accesul economic în SUA se numără compania Hikvision, o societate specializată în supraveghere video, și firme din domeniul inteligenţei artificiale, precum Megvii Technology şi SenseTime. Hikvision, a cărei valoare de piaţă atinge 42 de miliarde de dolari, se autointitulează primul furnizor mondial de echipamente de supraveghere video.

Aceasta nu este prima dată când SUA pun grupurile chineze sub o interdicţie comercială. În luna mai, administraţia Trump a adăugat gigantul Huawei pe lista neagră invocând faptul că produsele Huawei prezintă riscuri de securitate care pot constitui ameninţări chiar pentru siguranţa naţională.

Interdicţia curentă vine ca preambul la reluarea negocierilor în războiul comercial dintre SUA și China, de săptămâna aceasta.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a numit tratamentul aplicat de China comunităţii de uighuri „pata secolului”, susţinând la o conferinţă internaţională din Washington, că statul chinez este „locul unde se pretrec unele dintre cele mai grave crize privind drepturile omului, din lume”.

În luna august, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, le-a spus reporterilor că, deși Beijingul este dispus să coopereze cu celelalte state membre, China nu ar permite niciodată intervenţii în „problemele interne ale ţării, mai ales în chestiunile legate de Xinjiang, Tibet și Hong Kong”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro