semneletimpului.ro

SUA interzic utilizarea echipamentelor telecom fabricate de firme străine

Președintele american Donald Trump a semnat astăzi un ordin prin care a interzis companiilor din Statele Unite să folosească echipamente de telecomunicaţii fabricate de firme străine, invocând un risc crescut pentru securitatea naţională.

Liderul de stat nu a specificat nicio companie în ordinul semnat, însă analiștii bănuiesc că decizia ar viza obstrucţionarea activităţii în SUA a companiei chineze Huawei. Deși Beijingul respinge acuzaţiile, mai multe state, printre care și SUA, au exprimat îngrijorare cu privire la posibilitatea ca echipamentele Huawei să fie folosite pentru spionaj în beneficiul Chinei.

Oficialii americani se tem că Huawei și alte firmele chinezești pot fi forţate de guvernul de la Beijing să instaleze backdoor-uri în echipamentele pe care le vând altor ţări, pentru a putea fi spionate și, eventual, sabotate.

Președintele american a declarat protejarea reţelelor drept o urgenţă naţională la scurt timp după ce Departamentul american de Comerţ a adăugat Huawei pe „entity list”, o măsură în urma căreia compania chineză nu va putea achiziţiona tehnologie de la firmele americane decât dacă obţine o aprobare guvernamentală în acest sens.

Compania Huawei a fost în centrul luptei de putere dintre SUA și China anul trecut, apreciază analiștii BBC, iar schimbările curente vor adânci, cel mai probabil, tensiunea potenţată și de majorarea tarifelor pentru bunurile chinezești comercializate în SUA. Atât Statele Unite cât și China au impus majorări agresive ale impozitelor pe importuri. Discuţiile dintre Washington şi Beijing se află într-un impas, crescând posibilitatea unui război comercial.

Gao Feng, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, a declarat că guvernul chinez „a subliniat de multe ori că securitatea naţională nu ar trebui să fie folosită drept scuză pentru protecţionism comercial”.

China a ameninţat să se revanșeze pentru sancţiunile aplicate de SUA, acuzând că acestea sunt o tentativă de a restricţiona comerţul internaţional al gigantului Huawei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lu Kang, a declarat că guvernul de la Beijing se opune ţărilor care impun sancţiuni unilaterale companiilor chineze și că va lua măsuri.

În același timp, compania Huawei neagă că produsele sale ar constitui o ameninţare la adresa securităţii SUA și declară că este gata să lucreze cu guvernul american în clarificarea acestei chestiuni.