Succesorul vrednic

Devoțional zilnic 17 martie 2020

Nu ți-am dat Eu oare porunca aceasta: „Întărește-te și îmbărbătează-te? Nu te înspăimânta și nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău, este cu tine în tot ce vei face.” – Iosua 1:9

Cu mult drag îmi amintesc de acele întâlniri cu juniorii, când în discuțiile noastre despre anumite personaje biblice, inevitabil, apărea și întrebarea: „Care este personajul biblic favorit?” Fetele o favorizau pe Estera, Rut sau Rebeca, iar băieții îi numeau pe David, care „a doborât leul și ursul”, pe Samson, care „a sfâșiat pe leu, cum se sfâșie un ied”, pe Daniel, care a fost aruncat în groapa cu lei și a ieșit de acolo nevătămat, etc…

Uneori, suntem tentați să ne placă acele personaje biblice care dau dovadă de vitejie, curaj, eroism sau fac ceva deosebit, cu ajutorul Aceluia care îi trece prin felurite încercări pentru binele lor, privind din perspectiva veșniciei. Dar, să-l alegem pe Iosua, ca personaj biblic preferat? Acel Iosua, care la prima vedere (sau citire) ne dă impresia că are nevoie de îmbărbătare din partea Domnului?… Și nu o singură dată, ci chiar de trei ori… Ce minunat că Domnul are un alt gen de sistem de valori! Atunci când Moise l-a rugat pe Dumnezeu să-i numească un succesor pentru ca Israel să nu ajungă „ca niște oi care n-au păstor”(Deut. 27:17), El l-a ales pe Iosua, fiind „bărbat în care este Duhul Meu” (Numeri 27:18). Ce recomandare minunată! Dumnezeu a observat credința lui Iosua, aptitudinile sale și că era persoana potrivită pentru misiunea pe care trebuia s-o îndeplinească, aceea de a conduce poporul în Canaan.

„În timpul rămânerii în pustie, el (Iosua) lucrase ca prim sfetnic al lui Moise şi, prin credincioșia lui nepretențioasă și liniștită, prin statornicia lui când alții se clătinau, prin hotărârea lui de a susține adevărul în timp de primejdie, dovedise, cu mult timp înainte de a fi chemat prin glasul lui Dumnezeu în acest loc, că era vrednic să fie urmașul lui Moise.” PP 481.4

Domnul, atunci când l-a chemat pe Iosua să conducă oastea lui Israel pe pământul făgăduit, i-a promis că va fi cu el în tot ceea ce va face. Dragi tineri, așa dorește să vă încurajeze și pe voi, că în tot ceea ce faceți după voia Lui, va fi cu voi și vă va oferi putere și răbdare. Să ne încredem în El, că ceea ce promite, așa se va întâmpla.

Csete Csilla – Edith, Ghid – Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro