Suedia devine un loc nesigur pentru evrei. Atacurile antisemite, în creștere cu 53%.

Anul trecut, Suedia a înregistrat 280 de atacuri antisemite, cu 53% mai multe decât în 2016, potrivit unui raport emis de Consiliul Naţional Suedez pentru Prevenirea Crimei, care menţionează că, potrivit datelor, aceste incidente includ „atât cazuri în care infractorul aparţine populaţiei majoritare, cât și cazuri în care infractorul aparţine unui alt grup minoritar”.

Sunt cele mai mari cifre înregistrate din anul 2006, de când Consiliul a început să adune date pe această temă. În Suedia, aproximativ 0,2% din populaţie este de origine evreiască (20.000 de persoane). Atacurile antisemite au reprezentat 4% din infracţiunile motivate de ură. Pe de altă parte, atacurile împotriva musulmanilor au reprezentat 8% din infracţiunile motivate de ură, în condiţiile în care musulmanii reprezintă aproximativ 8% din populaţia Suediei.

Raportul arată că Suedia înregistrează o ascensiune alarmantă a infracţiunilor motivate de ură, atacurile rasiale crescând cu 69% în 2018 (4.865 de cazuri) faţă de anul 2016. Consiliul a hotărât să nu publice datele din 2017 despre acest gen de infracţiuni, fără a-și explica decizia.

De altfel, în Suedia, unde rata criminalităţii este una redusă faţă de cifrele înregistrate la nivel mondial, activitatea bandelor infracţionale s-a intensificat în ultimii ani. Astfel, 106 persoane au fost ucise în 2016, potrivit statisticilor oficiale, în timp ce televiziunea a transmis că au avut loc 300 de incidente în care s-au folosit arme de foc.

„Nu ar fi prima mea opţiune să trimit armata, dar sunt pregătit să fac tot ce este necesar pentru a asigura eradicarea criminalităţii organizate”, afirma premierul Stefan Löfven.

Pe de altă parte, creșterea antisemitismului nu poate fi explicată de creșterea infracţionalităţii în general, situaţia din Suedia înscriindu-se într-un trend îngrijorător al accentuării antisemitismului în multe dintre statele Europei.

Un studiu publicat la finalul anului trecut a arătat că peste o treime dintre evreii care locuiesc de mai multe generaţii într-un stat al Uniunii Europene au luat în calcul posibilitatea emigrării, din cauză că nu se mai simt în siguranţă. Realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), studiul a chestionat 16.395 de persoane care s-au autoidentificat ca evrei, din 12 state mebre UE, care găzduiesc împreună 96% din populaţia evreiască din Europa – Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Un raport al Trustului de Securitate Comunitară (CST) arată că, în 2018, incidentele antisemite au atins un nivel record în Marea Britanie.

„Trustul de Securitate Comunitară a înregistrat 1.652 de incidente antisemite în Marea Britanie în 2018, cel mai mare număr pe care CST l-a înregistrat vreodată într-un singur an calendaristic. Aceasta este o creștere cu 16% faţă de cele 1.420 de incidente antisemite înregistrate de CST în 2017, an care a înregistrat, de asemenea, un record”, avertizează raportul.

Și ministrul de Interne al Franţei, Cristophe Castaner, a anunţat o creștere cu 74% a atacurilor antisemite în ţara sa, în timp ce CBN News a vorbit anul trecut despre „epurarea etnică” produsă de creșterea antisemitismului european, în condiţiile în care tot mai mulţi evrei iau în considerare plecarea în Israel.

„Există îngrijorare în Ungaria. Există îngrijorare în Franţa. Există îngrijorare pentru acest nou și foarte urât val de antisemitism care mătura Europa Occidentală și cred că vom vedea mai mulţi evrei care vin în Israel”, a declarat Allan Hoffman, director al Agenţiei Evreiești pentru Israel.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro