Taiwanul a devenit prima ţară din Asia care a legalizat căsătoria gay

Parlamentul din Taiwan este primul din Asia care și-a dat acordul pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale, în urma a 66 de voturi pentru și 27 contra.

Curtea Constituţională din Taiwan a hotărât în favoarea legalizării căsătoriilor homosexuale în anul 2017. Atunci Parlamentul a primit un termen de doi ani pentru transpunerea hotărârii în legislaţia aflată în vigoare. Legislativul taiwanez a decis înainte de termenul-limită, care ar fi fost 24 mai, să adopte cea mai progresivă dintre cele trei maniere de implementare a unei noi legislaţii, informează BBC.

Potrivit Taiwan News, Partidul Democratic Progresiv, aflat la guvernare, a adus modificări textului în seara de dinaintea votului, înlocuind formulările în care apărea sintagma „căsătorie între parteneri de același sex”, pentru a aplana tensiunile cu grupurile din opoziţie care contestau terminologia respectivă.

Parlamentarii au avut de ales între trei amendamente care vizau nuanţe diferite ale modificării. Celelalte două amendamente, iniţiate de conservatori, se refereau la legalizarea parteneriatelor, cu formulările „relaţii de familie în cadrul aceluiași sex” și „uniuni între parteneri de acelși sex”. A treia variantă, care includea și o serie limitată de drepturi de adopţie, se referă la reglementarea „căsătoriei între parteneri de același sex”.

Legea va intra în vigoare abia după ce președintele taiwanez, Tai Ing-wen, o va promulga.

Opinia publică taiwaneză a reacţionat vehement în urmă cu doi ani, atunci când Curtea Constituţională a decis în favoarea legalizării căsătoriei gay. În consecinţă, guvernul a luat decizia organizării unei serii de referendumuri, ale căror rezultate au indicat clar spre o majoritate taiwaneză care respinge legalizarea căsătoriilor între parteneri de același sex, oamenii declarând că definiţia căsătoriei trebuie să rămână aceea de „uniune între un bărbat și o femeie”.

Taiwanul a decis atunci să nu modifice definiţia căsătoriei din Codul Civil, ci să elaboreze o lege specială pentru căsătoria între persoane de același sex.

Redefinirea căsătoriei a făcut obiectul și referendumului organizat în luna octombrie anul trecut în România. Disputa ideologică a plasat atunci în antagonism viziunea creștină asupra familiei și viziunea progresistă, susţinută de membrii comunităţii LGBT și suporteri ei.

Potrivit celor mai recente date disponibile, 35% din populaţia taiwaneză este adeptă a budismului, 33% a taoismului și doar 3,9% a creștinismului. Circa 18,7% dintre cetăţenii taiwanezi s-au identificat drept nereligioși la recensământul din 2005, în timp ce 10% din populaţie s-a declarat adeptă a credinţelor religioase populare privind mântuirea, de exemplu Yiguandao.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro