Tamar – rezistență și raționament

Devoțional zilnic

Ea i-a răspuns: „Nu, frate, nu mă necinsti, căci nu se face aşa în Israel; nu face miselia aceasta.” 2 Samuel 13:12

Tamar a reacţionat corect faţă de avansurile fratelui ei Amnon. Ea a încercat o discuţie în termeni raţionali şi i-a propus soluţii rezonabile. Conform variantei sugerate de ea, relaţia lor putea fi legitimă, binecuvântată şi fericită. O cerere normală în căsătorie ar fi rezolvat, fără nicio problemă, lucrurile.

Dar Amnon nu era sigur că vrea să se căsătorească cu Tamar, ci doar să se distreze puţin. După părerea lui, acum era timpul pentru un asemenea lucru. O cerere în căsătorie ar fi însemnat prea mult timp şi Amnon, înfierbântat de propria imaginaţie, nu mai avea răbdare şi nu mai putea să aştepte.

Tamar încerca să-i trezească mintea lui Amnon la realitate, spunându-i foarte clar că această faptă necugetată avea să fie cotată ca o mişelie şi nu avea să fie tolerată în ţara lui Israel. Ea opunea rezistenţă, arătându-i urmările pentru el şi pentru ea, dar se pare că mintea lui Amnon era prea departe pentru a putea continua o discuţie normală.

Cu toate încercările ei chibzuite de a preîntâmpina un viol şi toate complicaţiile lui, Tamar s-a văzut silită să renunţe în faţa superiorităţii fizice a fratelui ei. Ceea ce ar fi putut fi o noapte de dragoste adevărată, cu acordul oamenilor şi binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a transformat într-o scenă de violenţă gratuită, cu urmări irecuperabile pentru toţi. Ce păcat că pasiunea oarbă şi egoistă strică şi cele mai delicate şi frumoase lucruri care ne-au fost lăsate de Dumnezeu să ne bucurăm de ele!

Succesul la un pas de tine:

Fă diferenţa dintre dragostea autentică şi pasiunea oarbă! Nu le permite sentimentelor să preia controlul, ci oferă-le doar locul legitim!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit