Țara Malgașilor

DEVOTIONAL EXPLO 21 februarie 2018

Daca zici: Ah! N-am stiut!… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui? – Proverbe 24:12

Situată la întretăierea vechilor căi maritime străbătute de corăbiile ce se duceau în Asia de sud-est, insula Madagascar, cu o suprafaţă de 589840 km2 (dublul suprafeţei României), constituie punctul de încrucişare a drumurilor unde se întâlneau locuitorii Africii Orientale cu călători din diverse ţări ale Asiei.

Europenii au cunoscut insula la începutul secolului al XIV-lea, din cărţile lui Marco Polo, care n-a vizitat-o, însă a descris cele auzite de la alţii.

Numele de Madagascar înseamnă “Tara malgaşilor”, deoarece băştinaşii purtau numele de madegasi (malgaşi), adică “oamenii malaezi”. Malaezii, care navigau departe spre apus de arhipeleagul lor, au populat insula în primele secole ale erei noastre.

Curiozitatea acestei insule o constituie fauna caracteristică, formată din lemurieni, numiţi şi “maimuţe false”. Numele de lemurieni le-a fost dat de primii europeni, care văzând aceste mamifere cu ochii lor mari cum îi privesc fără sfială, le-au numit lemuser, cuvânt latin ce înseamnă “strigoi”. Alături de lemurieni sunt foarte multe specii de şerpi, dar inofensivi, crocodili, cameleoni, cei mai mari fluturi din lume şi 250 de specii de păsări.

La 500 de km spre vest de insula Madagascar, se găseşte o insulă mică de corali, insula Tromelin, situată la încrucişarea curenţilor atmosferici. Oamenii de ştiinţă malgaşi, au constatat că uraganele care vizitează Madagascarul, traversează înainte cu 48 de ore înainte, insula Tromelin. De aceea s-a înfiinţat pe insula Tromelin o staţie meteorologică, utilata cu cele mai moderne instrumente meteorologice.

Astfel, insula “pândeşte” ca o santinelă furtunile şi dă imediat alarmă pentru ca malgaşii să fie pregătiţi.

Tu eşti pregătit? Furtuni sunt în viaţa fiecăruia dintre noi. Cine veghează pentru tine? Ţi-ai găsit “santinela”?

Numai ia seama asupra ta si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai. (Deut.4:9)

Remus Ciutan, Director Exploratori, Conferința Transilvania Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro