Teheranul închide 547 de restaurante, pentru „încălcarea principiilor islamice”

Poliţia iraniană a închis 547 de restaurante și cafenele în Teheran sub acuzaţia de încălcare a principiilor islamice, a anunţat sâmbătă șeful Poliţiei capitalei iraniene, într-un bilanţ privind o operaţiune specială desfășurată pe parcursul a zece zile.

„Proprietarii restaurantelor și cafenelelor în care principiile islamice nu erau respectate au fost descoperiţi, iar în timpul acestei operaţiuni 547 de afaceri au fost închise și 11 infractori au fost arestaţi”, a spus șeful poliţiei, Hossein Rahimi, citat de The Guardian. „Respectarea principiilor islamice este una dintre misiunile și responsabilităţile noastre principale”, a spus Rahimi.

Printre încălcările de lege descoperite se numără „reclame neconvenţionale pe internet, difuzarea de muzică ilegală și depravarea”.

Judecătorul şef al Curţii de moravuri din Teheran, care se ocupă de „crime culturale şi corupţia socială şi morală“, a făcut apel la cetăţeni să raporteze prin sms, la un număr de telefon special, cazurile de „comportament imoral”.

„Oamenii ar vrea să raporteze încălcarea normelor, dar nu ştiu cum. Am decis să accelerăm combaterea actelor de imoralitate publică”, a declarat Mohammad Mehdi Hajmohammadi. Cetăţenii pot raporta autorităţilor cazurile de „renunţare la vălul islamic în interiorul autovehiculelor”, „găzduirea de petreceri cu dans” sau „postarea de conţinut imoral pe Instagram.

Potrivit codului vestimentar islamic, aplicat prin lege în Iran, femeile îşi pot arăta în public doar faţa, mâinile şi labele picioarelor şi trebuie să poarte „culori decente”.

În 2012, guvernul le-a ordonat patronilor de cafenele să instaleze camere de supraveghere pentru a monitoriza comportamentul clienţilor. Unii proprietari au preferat mai degrabă să îşi închidă afacerile decât să recurgă la acest gest. „Oricât de mult ne-ar durea şi ne-ar lipsi prietenii noştri şi toţi cei care ne-au fost alături în ultimii patru ani, suntem bucuroşi că măcar nu am lăsat ochiul de sticlă al Big Brother să înregistreze fiecare pas sau minut, din zori până seară“, scria pe Facebook, la vremea respectivă, proprietarul unei cafenele foarte apreciate din Teheran, care s-a închis pe fondul modificărilor legislative.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro