semneletimpului.ro

Teheranul închide 547 de restaurante, pentru „încălcarea principiilor islamice”

Poliţia iraniană a închis 547 de restaurante și cafenele în Teheran sub acuzaţia de încălcare a principiilor islamice, a anunţat sâmbătă șeful Poliţiei capitalei iraniene, într-un bilanţ privind o operaţiune specială desfășurată pe parcursul a zece zile.

„Proprietarii restaurantelor și cafenelelor în care principiile islamice nu erau respectate au fost descoperiţi, iar în timpul acestei operaţiuni 547 de afaceri au fost închise și 11 infractori au fost arestaţi”, a spus șeful poliţiei, Hossein Rahimi, citat de The Guardian. „Respectarea principiilor islamice este una dintre misiunile și responsabilităţile noastre principale”, a spus Rahimi.

Printre încălcările de lege descoperite se numără „reclame neconvenţionale pe internet, difuzarea de muzică ilegală și depravarea”.

Judecătorul şef al Curţii de moravuri din Teheran, care se ocupă de „crime culturale şi corupţia socială şi morală“, a făcut apel la cetăţeni să raporteze prin sms, la un număr de telefon special, cazurile de „comportament imoral”.

„Oamenii ar vrea să raporteze încălcarea normelor, dar nu ştiu cum. Am decis să accelerăm combaterea actelor de imoralitate publică”, a declarat Mohammad Mehdi Hajmohammadi. Cetăţenii pot raporta autorităţilor cazurile de „renunţare la vălul islamic în interiorul autovehiculelor”, „găzduirea de petreceri cu dans” sau „postarea de conţinut imoral pe Instagram.

Potrivit codului vestimentar islamic, aplicat prin lege în Iran, femeile îşi pot arăta în public doar faţa, mâinile şi labele picioarelor şi trebuie să poarte „culori decente”.

În 2012, guvernul le-a ordonat patronilor de cafenele să instaleze camere de supraveghere pentru a monitoriza comportamentul clienţilor. Unii proprietari au preferat mai degrabă să îşi închidă afacerile decât să recurgă la acest gest. „Oricât de mult ne-ar durea şi ne-ar lipsi prietenii noştri şi toţi cei care ne-au fost alături în ultimii patru ani, suntem bucuroşi că măcar nu am lăsat ochiul de sticlă al Big Brother să înregistreze fiecare pas sau minut, din zori până seară“, scria pe Facebook, la vremea respectivă, proprietarul unei cafenele foarte apreciate din Teheran, care s-a închis pe fondul modificărilor legislative.