Tehnoredactare

Devoțional de seară

Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu. – Geneza 2:7

Probabil cunoaștem cu toții ecuația: țărână + suflare de viață = suflet viu. Dar, aș vrea să privim altfel la acest text: acum Adam suntem noi, eroii acestui episod biblic.

Știați că… există o specializare explo numită „Tehnoredactare”? Eu am folosit cunoștințele cerute acolo ca să redactez acest devoțional!

Structura unui sistem de calcul (computer, smartphone etc.)

Hardware – partea fizică, materială, palpabilă

Software – partea logică, informațională (aplicații, informații)

O paralelă biologico-teologică:

Hardware corp / organism

Software viață / minte / suflet (nu ca entitate separată, ci ca personalitate / spiritualitate / afectivitate)

Așa cum un software nu poate exista în neant, în afara unui suport hardware, la fel un suflet separat de trup este o noțiune „imposibilă”, nebiblică. Și reciproca e valabilă: hardware-ul fără software este complet inutil, după cum un corp fără viață nu mai reprezintă o ființă. În ambele cazuri nu dualismul sau dihotomia e modelul, ci unitatea indivizibilă.

Pentru dispozitivele electronice se construiește întâi hardware-ul și apoi se instalează un software. Procedând astfel, oamenii nu fac decât să urmeze un model Divin: Dumnezeu a fabricat (modelat) un hardware (trup) pentru om și apoi a instalat prin transfer wireless un software (a suflat asupra lui suflarea de viață).

Așa cum învățăm și din legile explo și cum încercăm să facem prin toate activitățile din programul de exploratori, să ne străduim să ne dezvoltăm armonios atât trupul, cât și sufletul, pentru că Dumnezeu ne-a creat ca o unitate indestructibilă între cele două:

– dacă ai foarte mult de învățat, nu neglija să faci mișcare (să te plimbi, să alergi, să faci genuflexiuni sau flotări) – te va ajuta să te destinzi și să fii mai eficient la învățat

– nu petrece prea mult timp în fața telefonului sau a computerului – sedentarismul (lipsa de mișcare) e una dintre principalele cauze ale bolilor moderne (doar unul dintre efectele nefaste ale tehnologiei)

– nu recomand să petreci ore întregi privind la sport – nu câștigi nimic; mai bine practică unul, preferabil cât mai puțin violent (fără contact fizic între jucători)

– dacă ești pasionat de un sport, nu-l lăsa să te ia în stăpânire; nu uita să te rogi, să studiezi și să citești – mintea trebuie cultivată în egală măsură


Koós Tiberiu, Conducator de Club – Conferinta Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro
Leave a CommentSubmit