Terapia cu protoni

Devoțional zilnice 26 iunie 2018

Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. – Romani 3:23-24

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat „cancerul” ca fiind a doua cauză majoră a deceselor la nivel mondial. Acest termen generic se referă la un grup vast de boli caracterizate de creşterea celulară anormală, dincolo de limitele lor normale, care pot invada părţile învecinate din organism şi chiar se pot răspândi la alte organe. Un punct de referinţă mondial pentru tratamentul cancerului a fost Universitatea Loma Linda, din sudul Californiei.

În 1970, dr. James M. Slater şi echipa lui pentru terapie în cancer au început să dezvolte un sistem care putea exploata la maximum potenţialul pentru tratarea pacienţilor cu particule încărcate. Obiectivul era direcţionarea fasciculului extern de radiaţie înspre ţinta neobservabilă din pacient. Ca parte a acestui program ambiţios, în 1985, dr. Slater a propus universităţii construirea primului accelerator de protoni dintr-un spital, cu o formă de radiere mai precisă decât cele standard sau decât intervenţia chirurgicală.

În ciuda opoziţiei iniţiale îndelungate, în cele din urmă a fost construit Centrul Proton Therapy, în valoare de 45 milioane de dolari. Primul pacient (cu o tumoare oculară) a fost tratat pe 23 octombrie 1990.

Tratamentul tumorilor pe creier a început în martie 1991 şi tratamentele în care se folosea unul dintre portalele de rotaţie au început pe 26 iunie 1991. Peste 150 de persoane primesc tratament în fiecare zi în acest centru, primul de acest fel din Statele Unite.

Sforţările neîntrerupte de a vindeca cancerul, sau cel puţin de a-l ţine sub control, ne pot învăţa o lecţie spirituală importantă. În primul rând, ceea ce este cancerul pentru organismul omului, asta este păcatul pentru viaţa noastră spirituală şi morală. Billy Graham spunea: „Păcatul este ca şi cancerul. Distruge pas cu pas. Încet, fără să îţi dai seama de atacul său perfid, înaintează până când în cele din urmă se pune diagnosticul: bolnav pe moarte.”

În al doilea rând, mult mai eficientă decât poate fi terapia cu protoni în lupta împotriva cancerului este jertfa lui Hristos, care ne curăţă de păcatele noastre. Pavel spune: „Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus” (Rom. 3:23-24). Deşi unele cancere sunt incurabile, toate păcatele părăsite sunt vindecabile prin jertfa lui Hristos pe cruce! Lăudat să fie Domnul pentru aceasta!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro