Terapia prin muzică, la fel de eficientă ca sedativele în reducerea anxietăţii preoperatorii

Muzica ar putea reprezenta o alternativă lipsită de efecte secundare la sedativele administrate pentru calmarea pacienţilor înaintea unei intervenţii chirurgicale, concluzionează un studiu al cercetătorilor americani, publicat recent în jurnalul Regional Anesthesia and Pain Medicine.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a analizat eficienţa muzicii în liniștirea pacienţilor supuși procedurilor medicale, pornind de la premisa că anxietatea preoperatorie, destul de frecvent întâlnită, crește nivelul hormonului stresului din corp, influenţând negativ recuperarea după intervenţiile chirurgicale. Pe de altă parte, sedativele folosite pentru tratarea anxietăţii nu sunt lipsite de risc, afectând uneori respiraţia și fluxul sangvin, ceea ce impune o monitorizare continuă a pacienţilor.

În cadrul studiului, 157 de pacienţi au fost împărţiţi în două grupe: în primul, pacienţilor li s-a administrat midazolam, un sedativ folosit frecvent în SUA, în doze de 1 și 2 miligrame, cu 3 minute înainte de aplicarea unui anestezic local, iar în cel de-al doilea eșantion, pacienţii au primit căști la care au ascultat seria muzicală „Weightless”, a trupei britanice Marconi Union, descrisă drept „cel mai relaxant cântec din lume”.

Potrivit Forbes, trupa a colaborat cu terapeuţi pentru a reuși să creeze un ton ultrarelaxant (considerat atât de eficient, încât este riscant să asculţi creaţia muzicală în timp ce șofezi), care are ca scop reducerea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a nivelului de stres al ascultătorului. Eficienţa acestei serii muzicale ar fi una remarcabilă faţă de altele testate, susţine compania Mindlab International, care se află în spatele cercetării și care afirmă că „Weightless” poate reduce anxietatea cu 65%.

Studiul a arătat că nivelul de anxietate al pacienţilor din ambele grupuri a fost similar, dar că pacienţii care au primit sedative au fost mai mulţumiţi de modul în care s-a derulat întreaga procedură. De fapt, participanţii care au fost trataţi cu muzică în loc de medicamente au spus că ar fi preferat să își aleagă singuri muzica pe care s-o asculte. De asemenea, căștile au îngreunat comunicare dintre pacient și personalul medical.

Tratamentul prin muzică poate fi oferit ca alternativă la administrarea de midazolam înainte de antestezia locală. Însă sunt necesare studii mai aprofundate pentru a se afla dacă genul de muzică sau modul în care aceasta este livrată oferă avantaje faţă de midazolam, avantaje care să depășească inconvenientele barierei de comunicare”, au concluzionat cercetătorii.

De asemenea, un studiu din 2016 al cercetătorilor tunisieni, care a analizat efectele terapiei muzicale asupra pacienţilor supuși intervenţiilor chirurgicale abdominale, conchide: „Terapia prin muzică, o abordare inovatoare care și-a dovedit eficacitatea în multe proceduri medicale, este benefică, de asemenea, în îngrijirea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale, chiar și a celor operaţi sub anestezie generală. Această tehnică simplă, nefarmacologică, ieftină și neinvazivă poate spori în mod semnificativ satisfacţia pacientului și poate reduce experienţele neplăcute ale pacienţilor legate de stresul și durerea perioperatorie”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro