Teste ADN demonstrează originile europene ale filistenilor

Filistenii, una dintre civilizaţiile antice a căror reputaţie biblică este construită în jurul conflictelor sale cu israeliţii, sunt sud-europeni la origine, au relevat teste ADN efectuate pe schelete dezgropate dintr-un cimitir antic descoperit în anul 2016.

Osemintele au fost descoperite în Aşkelon, un oraş costier unde a fost identificat primul cimitir filistean şi, totodată, unul dintre cele cinci situri filistene localizate în sud-vestul Israelului.

Vestigiile umane au fost datate ca aparţinând Epocii Bronzului şi Epocii Fierului, scrie Reuters. Ele au fost analizate cu ajutorul unei tehnologii inovatoare dezvoltate în Germania, care a comparat genomul rămășiţelor din ambele perioade istorice și a permis cercetătorilor să constate că „filistenii, care erau prezenţi în Epoca Fierului, aveau o parte a genomului lor ce nu exista la populaţiile care trăiseră acolo în Epoca Bronzului”, așa cum explica Michal Feldman, una dintre cercetătoarele de la Institutul Max Planck pentru ştiinţe ale istoriei umane din Jena, în Germania. Acea parte a genomului pare să fie derivată din genomul european”, a adăugat cercetătoarea.

„De 150 de ani, arheologii din lumea întreagă lucrează la acest subiect”, a declarat Daniel Master, directorul Expediţiei arheologice Leon Levy din Aşkelon, apreciind că descoperirea făcută de acest studiu este „extraordinară”.

În ciuda celebrităţii lor – se știe că uriașul Goliat, dușmanul regelui David, și seducătoarea Dalila, femeia care i-a trădat iubirea puternicului Samson, erau filisteni – trecutul filistenilor de dinainte de a se instala în regiunea de coastă ocupată în prezent de sudul Israelului şi Fâşia Gaza este complet necunoscut. Există câteva teorii, cum că strămoşii filistenilor îşi aveau originea în Regiunea Egeeană sau în nordul Levantului sau reprezentau o cultură locală, însă nicio certitudine.

Studiul publicat miercuri în revista Science Advances a arătat „pentru prima dată că filistenii au imigrat în această regiune în secolul al XII-lea î.e.n.”, a declarat Daniel Master, subliniind că această idee „nu a putut fi niciodată demonstrată în trecut”.

Potrivit lui Daniel Master, în secolul al XIII-lea î.e.n., mai multe valuri de migraţie au atins ţărmul estic al Mării Mediterane. Rezultatele cercetării au arătat trei stagii: premigrare, migrare și apoi o diluare a amprentei genetice în cadrul populaţiei locale, câteva sute de ani mai târziu.

Totuși, chiar dacă rezultatele genetice sugerează că zona sud-europeană ar fi regiunea natală a filistenilor, există totuși limitări în testarea ADN a mostrelor vechi de 3.000 de ani, susţine Feldman. „Am putea spune mult mai multe dacă am fi avut mai multe date, de exemplu, am fi putut localiza exact sursa acestei migraţii” a mai precizat cercetătoarea.

Potrivit Reuters, cercetări arheologice mai vechi, realizate în Aşkelon, sugerează că filistenii nu erau în realitate nişte „filistini”. În urma săpăturilor ce au dus la descoperirea în 2016 a unui cimitir vechi de peste 3.000 de ani, cercetătorii au observat că trupurile neînsufleţite ale filistenilor fuseseră înhumate alături de bijuterii şi uleiuri parfumate.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro