semneletimpului.ro

Ţigările electronice produc leziuni pulmonare similare celor generate de expunerea la gaze toxice

Biopsiile prelevate din plămânii a 17 persoane cu boli pulmonare care au folosit ţigări electronice au găsit leziuni asemănătoare cu cele provocate de expunerea la emanaţii chimice toxice, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul medical New England Journal of Medicine.

Medicii de la Clinica Mayo din Scottsdale, Ariz, au examinat biopsiile ţesutului pulmonar de la 17 pacienţi, dintre care doi decedaţi, un eșantion din cele peste 800 de persoane afectate, care au fost identificate deja în Statele Unite.

Unul dintre diagnosticele care au fost avansate iniţial, pneumonia lipoidă, care apare dacă uleiurile penetrează plămânii, nu a fost confirmat în niciunul dintre aceste cazuri.

„Din ceea ce am observat în studiul nostru, estimăm că majoritatea cazurilor implică contaminanţi chimici, derivaţi toxici sau alţi agenţi nocivi conţinuţi în lichidele pentru ţigările electronice”, a afirmat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului.

Vorbind despre modelul de vătămare a plămânului întâlnit la eșantioanele de ţesut prelevate, Larsen spune că acesta seamănă cu „genul de modificări pe care te-ai aștepta să le vezi la un lucrător care suferă un accident industrial”, fiind expus la gazele toxice care afectează căile respiratorii.

Leziunile observate seamănă cu cele identificate la persoanele expuse la gazul muștar, una dintre armele chimice cele mai sinistre folosite în Primul Război Mondial, printre efectele căruia se numărau distrugerea membranelor mucoase ale plămânului și edemul pulmonar.

„Plămânul nu este foarte funcţional atunci când a fost deteriorat și încearcă să se repare singur”, a explicat Larsen, subliniind că, deși unii pacienţi mor, iar alţii se refac, este prematur să se poată stabili dacă plămânii supravieţuitorilor se vor recupera complet.

Aceste cazuri sunt analizate de autorităţile sanitare pentru a detecta care este cauza exactă a îmbolnăvirii. Trei sferturi dintre pacienţi au folosit ţigări electronice e-lichide cu THC, agentul psihoactiv al canabisului, dar studiile medicale de până acum nu au identificat agentul care produce leziunea pulmonară, nefiind clar dacă este vorba de o substanţă sau mai multe din vaporii generaţi de ţigările electronice sau de o toxină din materialele folosite pentru fabricarea dispozitivelor de fumat.

Toxicitatea ţigărilor electronice nu reprezintă o surpriză pentru medici, spune dr. Larsen, subliniind că în ultimii doi ani a văzut cazuri izolate cu acest gen de probleme medicale, în ultimul timp numărul de cazuri înregistrând o creștere bruscă.

„Studiul nostru oferă prima revizuire detaliată a anomaliilor care pot fi observate în biopsiile pulmonare, pentru a ajuta clinicienii și patologii să formuleze un diagnostic într-un context clinic adecvat”, afirmă Larsen, subliniind că investigaţia pe care a condus-o susţine ideea că ţigările electronice nu sunt lipsite de riscuri, inclusiv riscuri care pot periclita viaţa.