Timotei

Devoțional zilnice 2 decembrie 2018

Dar, dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în Casa lui Dumnezeu, care este biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului. (1 Timotei 3:15)

Numele propriu „Timotei”, înseamnă „cel care Îl onorează pe Dumnezeu” şi apare de 23 de ori în Biblie. Prima dată, „Timotei”, apare în Faptele 16:1. Caracterizarea prin care intră pe scena istoriei biblice şi a istoriei mântuirii este de ucenic, „un ucenic Timotei”. În timpul activităţii misionare, la umbra maestrul său, apostolul Pavel, acesta apare sub caracterizarea de rob, „Pavel şi Timotei, robi ai lui Isus Hristos” (Filipeni 1:1). Iar în ultima apariţie în Biblie a numelui „Timotei”, statutul său este de frate, „fratelui Timotei i s-a dat drumul” (Evrei 13:23). Astfel avem deja o reţetă de urmat, şi anume: „ucenic, rob şi frate”!

Un text relevant în legătură cu grupa de vârstă a lui Timotei, care se afla printre cei tineri, este: „Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea, ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie” (1 Timotei 4:12).

În cea de-a doua epistolă a lui Pavel către Timotei, acesta îl caracterizează ca fiind, în primul rând, afectuos: „Mi-aduc aminte de lacrimile tale.” În al doilea rând, credincios: „Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută.” Iar în al treilea rând, temerar pentru Dumnezeu: „Să nu-ţi fie ruşine dar de mărturisirea Domnului nostru…” (2 Timotei 1:4-8). Aşadar, să fim afectuoşi, credincioşi şi temerari!

Apostolul Pavel îl îndeamnă pe Timotei să apeleze la Sfintele Scripturi, pe care le cunoaşte din pruncie, „pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16-17).

„Adevăratul slujitor al lui Dumnezeu nu se va teme de greutăţi sau de răspundere… A urî şi a mustra păcatul şi în acelaşi timp a arăta milă şi blândeţe faţă de păcătos este un lucru greu de realizat.” (Faptele apostolilor, p. 49)

Daniel Glodeanu, pastor, Conferinţa Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro