Trezește-te, căci iată ziua!

Devoțional zilnic 8 aprilie 2020

Atunci Debora a zis lui Barac: „Scoală-te, căci iată ziua când dă Domnul pe Sisera în mâinile tale. Într-adevăr, Domnul merge înaintea ta.” (Judecătorii 4:14)

Ascultă ediția audio aici.

Multe dintre învățăturile relatărilor de război din cartea Judecătorii pot avea o aplicație spirituală în lucrarea misionară a bisericii în mijlocul unei lumi ostile, puternic înarmată și echipată, după modelul popoarelor canaanite care continuau să domine, din cetățile-stat, câmpiile palestiniene. La fel ca atunci, poporul lui Dumnezeu este adesea oprimat de agenți ai lui Satana, care îl mențin paralizat în mijlocul oamenilor ce ar trebui să fie influențați de credința și speranța noastră. Este o realitate dureroasă, prezentă mai ales în țările dezvoltate ale lumii occidentale. În aceste zone, carele de război cu roți de fier ale canaaniților, adică armele puternice ale inamicilor poporului lui Dumnezeu, sunt necredința, materialismul, indiferența, frivolitatea și imoralitatea, și toate dovedesc că fac parte din arsenalul solid al secularizării. În vremea noastră, confruntarea dintre bine și rău este imperioasă și de neevitat pentru biserică.

Și astăzi, în mijlocul crizei generale a valorilor, Dumnezeu ridică o nouă Debora care, prin mesajele ei profetice, să reînsufleţească curajul poporului speriat al lui Dumnezeu. Există și astăzi soldați plini de eroism, strategi înțelepți ca Barac, care să îi mobilizeze pe cei curajoși, pentru a-i conduce la nebănuite victorii în care Providența divină determină eșecul și anihilarea forțelor inamice. La fel ca atunci, slujitoarea Domnului îndeamnă: „Trezește-te, căci iată ziua!”

Trezirea înseamnă în primul rând abandonarea prostrației religioase, trecerea la acțiune, răspândirea mesajului (Isaia 60:1-3). Apoi, trezirea înseamnă antrenarea trupelor pentru luptă, căci este imposibil să învingi fără arme și organizare. Cântecul celebru al Deborei spune că israeliții încetaseră să mai mânuiască sabia, să mai întindă arcul și să arunce sulița (Judecătorii 5:8). Trezirea înseamnă începerea luptei spirituale, o luptă fără vărsare de sânge, o luptă a dragostei și a mărturiei, o luptă a credinței: „Mântuitorul dorește așa de mult ca slujitorii Săi să prezinte lumii spiritul și caracterul Său. Nu există nimic de care lumea să aibă atâta nevoie ca de manifestarea prin oameni a iubirii Mântuitorului. Întreg cerul așteaptă bărbați și femei prin care Dumnezeu să poată descoperi puterea creștinismului” (Faptele apostolilor, p. 412). Acești bărbați și aceste femei suntem noi.

Ce așteptăm? Să ascultăm de Dumnezeu și să ne trezim! Vom vedea mâna lui Dumnezeu la lucru în viața noastră chiar astăzi.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro