Tu de cine asculți?

Devoțional zilnic 11 aprilie 2020

Ea i-a răspuns: „Voi face tot ce ai spus.” Rut 3:5

Maica Tereza (1910-1997) a fost o călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata, India. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. La 10 septembrie 1946, Teresa a avut ceea ce a descris ulterior drept „chemarea dinăuntrul chemării” atunci când a călătorit cu trenul de la Calcutta la mănăstirea Loreto din Darjeeling pentru odihna anuală. „Trebuia să plec din mănăstire și să-i ajut pe săraci trăind în mijlocul lor. Era o poruncă. A nu o urma ar fi însemnat o încălcare a credinței.” Tereza a adoptat cetățenia indiană, a stat câteva luni în Patna pentru a primi o pregătire minimală în medicină de la Holy Family Hospital, apoi s-a aventurat în mahalalele sărace. A înființat o școală la Motijhil, Kolkata, înainte să înceapă să-i îngrijească pe cei săraci și înfometați.

Maica Tereza a ales să asculte și să își dedice viața celorlalți. Tu de cine asculți? Îți asculți și îți respecți părinții? Bunicii? Profesorii? Îl asculți pe Dumnezeu?

Uneori, tinerilor le este greu să asculte sfaturile celor mai în vârstă, care au mai multă experiență. Unii consideră că adulții nu înțeleg dificultățile și problemele cu care ei se confruntă. Însă și Biblia ne dă modele și exemple de urmat. Exemplul de ascultare și de umilință al lui Rut ne amintește că vom fi răsplătiți din plin dacă ascultăm sfaturile înțelepte ale celor mai în vârstă care ne iubesc și ne vor binele. Ea o respectă pe Naomi atât de mult, încât ascultă cu atenție fiecare cuvânt. Deși Naomi o sfătuiește să facă ceva ce părea jenant sau ciudat, Rut acceptă și spune cu umilință „Voi face tot ce ai spus”. Credința lui Rut, manifestată prin fapte, este un exemplu pentru toți cei care se străduiesc să facă față problemelor din prezent.

Dacă manifestăm iubire loială asemenea lui Rut și urmăm exemplul ei de umilință, de hărnicie și de recunoștință, vom constata că și credința noastră va fi un exemplu pentru alții.

Andrada Sîngeorzan, Master Ghid – Conferința Conferința Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro