Tu, Iosua, treci Iordanul acesta!

Devoțional zilnic 4 aprilie 2020

Robul Meu Moise a murit. Acum, scoală-te, treci Iordanul acesta, tu şi tot poporul acesta, şi intraţi în ţara pe care o dau copiilor lui Israel. (Iosua 1:2)

Ascultă ediția audio aici.

În planul lui Dumnezeu, fiecărei generații îi revine misiunea de a răspunde unei anumite conjuncturi a istoriei. Și dacă fiecare generație trebuie să se confrunte cu noi provocări, Dumnezeu dispune de oameni capabili să înfrunte oricare din aceste situații. Așa cum Moise a fost marele conducător al exodului, Iosua a fost chemat să fie marele conducător care va cuceri Țara Promisă. Trecerea Iordanului deschidea orizonturile unei noi aventuri, demara ultima etapă a drumului către speranță. Și Domnul i-a poruncit lui Iosua: „Ridică-te și treci Iordanul acesta.”

Dar cine era Iosua? Un fiu al deșertului, din părinți sclavi. Fără a fi om de stat și nici strateg militar, cum să fi putut guverna acest popor tare de cerbice? Odată ce cucerirea se va fi terminat, cum avea să organizeze viața națională și închinarea în țara făgăduită? Iosua se gândea la trecerea Iordanului cu teamă și cutremur. Iată de ce Domnul i-a zis: „Orice loc pe care-l va călca talpa piciorului vostru vi-l dau, cum am spus lui Moise. […] Eu voi fi cu tine cum am fost cu Moise. […] Întăreşte-te şi îmbărbătează-te. Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul, Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face” (Iosua 1:3-5,9).

Încurajat de aceste cuvinte, Iosua s-a îndreptat, cu poporul Israel, spre malurile Iordanului. Acolo au pus corturile pentru trei zile, primind următoarele instrucțiuni: în primul rând, trebuia să se sfințească; apoi, Domnul i-a făcut martorii unei intervenții providențiale. Era perioada umflării apelor și râul își ieșise din matcă. Cu toate acestea, când preoții care duceau chivotul mărturiei au atins apele, ele s-au retras și au putut trece râul pe uscat. Această minune a fost un semn pentru israeliți și pentru regii canaaniți. Și apoi, pe celălalt mal al râului, în apropiere de Ierihon, Iosua a primit o descoperire din partea Celui Atotputernic.

Cu toții avem parte, la un moment dat, de un exod personal mai mult sau mai puțin îndelungat. Urmăm o cale a speranței, unde există un Iordan care trebuie traversat pentru a putea cuceri făgăduințele divine. Astăzi, Domnul ne spune și nouă: „Ridică-te și treci Iordanul acesta.” Care este Iordanul nostru? Ce dificultăți trebuie să înfruntăm astăzi în viață? Da, am primit porunca Domnului de a le traversa, dar am primit și cuvintele Sale de încurajare? L-am întâlnit pe Cel Atotputernic? Dumnezeu ne asigură că providența Sa divină ne va permite să trecem pe uscat apele tumultuoase ale Iordanului nostru, la fel cum S-a îngrijit și de poporul Israel, pribeag și lipsit de apărare. Ce mai așteptați? Este timpul să pășiți!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro