Un nou sistem de valori

Am învățat modul în care funcționează lumea, chiar înainte de a învăța să numărăm.

Am făcut lucruri „bune”: am strâns jucăriile; ne-am mâncat toate perele; i-am dat pisicii spațiul necesar – și am fost lăudați. Valoarea noastră a fost confirmată.

Am făcut lucruri „rele”: ne-am luptat cu frații; am refuzat să facem baie; am avut accese de furie pe podeaua bucătăriei – și am fost criticați, mai puțin iubiți.

Iubirea pe care o știam era adesea o tranzacție: dacă facem  X, am putea obține Y. Iar când am avut slujbe și bani, lecția a devenit doar mai profundă: primim valoarea a ceea ce oferim.

Și apoi am auzit un lucru nou, ciudat: Isus a răsturnat sistemul economic al valorii, la fel cum a răsturnat mesele negustorilor. Suntem iubiți, spune Tatăl, înainte de a face vreodată lucruri bune și chiar și atunci când facem lucruri rele. „Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.” (Rom 5: 8).

Atât de constantă este grija Sa fără egal, încât nu părăsim niciodată orbita iubirii Sale. „Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.” (1 Ioan 4:10).

Evanghelia vine cu un nou sistem de valori: suntem iubiți pentru că Dumnezeu iubește și nu pentru ceea ce Îi oferim.

Deci, rămâneți în har. -Bill Knott

Bill Knott – este redactor al revistei Adventist Review. Articolul a fost publicat în numărul din 05 martie 2021.

Traducere: Adina Păltineanu

Articolul Un nou sistem de valori apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro