Un nume primit în dar (2)

Studiu majori 28 decembrie 2018

Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul. – Proverbele 22:1 NTR

După ce m-am născut, o săptămână întreagă i-a trebuit familiei mele să îmi aleagă un nume. După ce am aflat acest lucru m-am simţit aproape toată viaţa o nedorită. La un moment dat, m-am măritat cu un muzician sud-african. La un concert de bun venit organizat în Johannesburg în cinstea mutării mele în Africa de Sud, unul dintre invitaţi mi-a oferit o bucată de hârtie pe care era scris un nume. Îmi tresălta inima de nerăbdare. Iată-mă, o americancă cu rădăcini şi moştenire africană, pe pământ african, în ţinutul strămoşilor mei! Iar acum aveam în mână un nume sud-african, oferit special de o femeie africană. Chiar era un nume? Ardeam de nerăbdare să întreb.

Directorul muzical al concertului, care ulterior mi-a devenit soţ, Victor, un caucazian din Africa de Sud, mi-a făcut cunoştinţă cu Sibongile Khumalo (o renumită cântăreaţă sud-africană, aveam să aflu), cea care scrisese numele meu pe bucata de hârtie. Am abordat-o respectuos şi am rugat-o:

– Puteţi să pronunţaţi acest nume, vă rog? Şi îmi puteţi spune ce înseamnă? Mi-a pronunţat numele, „Busisiwe”, şi apoi mi-a răspuns:

– Gail, numele acesta înseamnă „binecuvântată”.

Când mi-a repetat noul nume, am zâmbit cu toată faţa, larg cât toată scena pe care ea şi alţi artişti urmau să interpreteze piese muzicale.

Cu câţiva ani în urmă, o farmacistă evreică, recent întoarsă din concediul de maternitate, îmi împărtăşise numele fetiţei ei: Janet Gail.

– Ce înseamnă „Gail”, mai precis? am întrebat-o eu.

– În limba ebraică, „gail” înseamnă „bucuria Tatălui”.

Lacrimi mi-au apărut în ochi. Atâţia ani tânjisem după o explicaţie cât de cât – din perspectiva numelui – a valorii pe care o aveam. Acum am aflat (într-o farmacie) ceea ce Cerul ştiuse dintotdeauna – că am fost cunoscută şi voi fi întotdeauna cunoscută ca „bucuria Tatălui”. El alesese numele Gail pentru mine. M-a adus în ţara adoptivă ca să clarifice lucrurile: Voi fi acum şi pentru totdeauna cunoscută ca „o binecuvântată [Busisiwe] bucurie a Tatălui [Gail]!” Numele meu nu fusese o greşeală de fapt, indiferent cum mi-a fost pus. Era adevărul cu privire la cine am fost chemată să fiu – bucuria Tatălui!

Poate că şi tu, asemenea mie, ai probleme cu stima de sine din cauza unor lucruri pe care nu le înţelegi despre viaţa ta. Totuşi fiecare dintre noi are o identitate hotărâtă de sus şi un scop pentru care ne-a creat Tatăl. Întreabă-L cum îi poţi aduce bucurie astăzi şi apoi fii binecuvântată!

Gail Masondo

Devoționalul pentru femei a fost preluat de pe devotionale.ro.

Post-ul Un nume primit în dar (2) apare prima dată în Studiu Biblic.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro