Un om al păcii

Devoțional zilnice 28 iunie 2018

„Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără care nimeni nu va vedea pe Domnul!” Evrei 12:14

Cu 104 ani în urmă pe 28 Iunie 1914 a aut loc Atentatul de la Sarajevo. Acesta a mai fost supranumit și „Împușcătura care s-a auzit în toată lumea”. În atentat au fost uciși arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul coroanei Austro-Ungariei și soția sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip. Acesta a fost unul dintre cei șase membri ai rețelei teroriste coordonate de Danilo Ilić, care avea în spate organizația Mâna Neagră. Obiectivul politic al atentatului a fost desprinderea provinciilor slave din sudul Austro-Ungariei, astfel încât să formeze Iugoslavia. Atentatul a dus direct la izbucnirea Primului Război Mondial, când Austro-Ungaria a trimis un ultimatum Serbiei, care a fost parțial respins. Austro-Ungaria a remis Serbiei o declarație de război, ceea ce a însemnat izbucnirea conflagrației.

O bună parte din oameni, de-a lungul istoriei au crezut că pot rezolva probleme prin violență, prin răzbunare, prin intimidare sau prin alte mijloace deloc divine. Este posibil că pentru o vreme acțiunile lor au adus rezultate dar întotdeauna pe termen lung beneficiile au fost net inferioare pierderilor. Gestul necugetat al asasinului Gavrilo a condus la moartea a peste 20 de milioane de oameni. Un preț pe care dacă l-ar fi știut de la început probabil că ar fi fost mai reținut în a declanșa această avalanșă.

Ai grijă azi la orice gest care nu este aducător de pace. Urmările lui pot fi greu de estimat. Pacea vine de la Dumnezeu și este aducătoare de binecuvântare.

Alege azi să fii un om al păcii

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro