Un profesor a făcut credit la bancă pentru a achita o excursie pentru elevii nevoiași

Vasile Postolachi, un profesor de 30 de ani care predă religia la Rădăuţi Prut, sat din comuna Botoșani, și-a donat bursa primită la doctorat și a făcut un împrumut la bancă pentru a acoperi costurile unei excursii pentru elevii care n-au reușit să iasă niciodată dintre graniţele judeţului lor.

În timp ce posturile la oraș sunt vânate de colegii săi, Vasile Postolache este foarte fericit să predea în satul său natal, locul de unde nu a încercat să evadeze, ci unde și-a dorit să rămână, pentru că „în lumea satului este nevoie mai mult decât oricând de oameni dedicaţi”.

Titular din 2017 la Școala Gimnazială din Rădăuţi Prut, școală care este la doar 100 de metri de graniţă, profesorul și-a amintit de experienţele copilăriei, în care, mergând cu vacile la păscut, vorbea cu copiii de peste Prut, minunându-se că au aceeași limbă, deși locuiesc în ţări diferite.

Așa că, atunci când a ajuns profesor, una dintre primele călătorii a fost în Basarabia, unde a vizitat liceul din Lipţcani, la numai 10 kilometri de graniţă, descoperind că școlile de acolo duc lipsa cărţilor în limba română. Acela a fost momentul în care s-a născut în mintea lui proiectul „Cartea unește inimi”, prin care a adus în Basarabia peste 1.500 de volume. Proiectul a fost un adevărat succes, clădit pe eforturile sale de a găsi sponsori și donatori de carte, pe mulţi dintre aceștia cunoscându-i în timpul studiilor doctorale de la San Sebastian, Spania.

În 2018, din dialogul cu elevii săi a realizat că mulţi nu au pășit dincolo de graniţele judeţului sau abia dacă au ieșit din perimetrul comunei. Unii dintre ei, elevi fruntași la învăţătură, proveneau din familii prea nevoiașe ca să plătească pentru o excursie sau o tabără pentru copii. Vasile Postolache și-a făcut planul de a organiza prima excursie pentru acești elevi în Anul Centenarului, implicându-i și pe copiii de peste Prut. Cheltuielile erau însă prea mari, așa că, după ce a adunat banii de bursă și cei pe care i-a împrumutat de la bancă, a constatat că este încă departe de a fi adunat suma necesară.

O donaţie de ultim moment a prodecanului de la o facultate de teologie din Spania a adăugat și ultimii 1.300 de euro necesari pentru acoperirea cheltuielilor, și astfel a fost posibilă organizarea unei excursii de 3 zile în judeţele Neamţ, Suceava și Iași, la care au participat copiii din Rădăuţi Prut, Basarabia și câteva sate românești din Ucraina. În primăvara acestui an, profesorul a reușit să-i ducă din nou pe copiii din satul său într-un tur al câtorva judeţe din ţară.

„A fost excursia vieţii mele. Nu am mai fost niciodată acolo. Îmi doream mult, citeam la şcoală despre mormântul lui Ştefan cel Mare, despre cetatea Neamţului, despre Palatul Culturii din Iaşi şi îmi părea rău că nu le pot vedea. De multe ori visam să merg în aceste locuri”, a mărturisit una dintre elevele școlii.

În România, două treimi dintre români nu-și pot permite o vacanţă departe de casă, cel mai mare procent înregistrat în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. În 2016, 50% dintre români sufereau de privare materială, fiind în imposibilitatea de a achita cel puţin 5 cheltuieli dintr-o listă mai lungă: cheltuieli neprevăzute, evitarea restanţelor la utilităţi, alimente cu carne (sau echivalentul vegetarian) o dată la două zile, înlocuirea hainelor, încălţămintei și mobilei uzate, ieșiri cu prietenii o dată pe lună, o mică sumă de bani alocată săptămânal cheltuielilor personale.

Pe de altă parte, în mediul rural, peste 200.000 de copii din familiile sărace cu un singur tip de venit (adesea alocaţia pentru copii sau venitul social) merg la culcare mai mult flămânzi, avertiza un raport al organizaţiei World Vision din 2014.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro