Un studiu a descoperit particule de carbon negru în placenta femeilor însărcinate

Cercetătorii belgieni au detectat particule de carbon negru în ţesutul placentar al gravidelor, folosind aparate de imagistică de înaltă rezoluţie, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Communications.

Studiul, care a fost coordonat de profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt din Belgia, ar putea fi un prim pas în a explica legătura dintre poluare și avortul spontan, nașterea prematură și greutatea mică a bebelușilor la naștere.

Pentru mult timp, placenta, care permite trecerea oxigenului și a substanţelor nutritive de la mamă la făt, a fost considerată o „barieră impenetrabilă”. Un studiu prezentat anul trecut la Congresul Societăţii Europene de Boli Respiratorii a sugerat că particulele poluante pot penetra această barieră.

Nu știm dacă particulele pe care le-am găsit s-ar putea deplasa în interiorul fătului, dar dovezile noastre sugerează că acest lucru este posibil. Știm, de asemenea, că nu este nevoie ca particulele să pătrundă în corpul bebelușului pentru a avea efecte adverse, pentru că, dacă au un efect asupra placentei, atunci au un impact direct și asupra fătului”, declara dr. Norrice Liu, medic pediatru și cercetător la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul cercetătorilor belgieni a arătat că nivelul particulelor de carbon negru identificate din placentă crește odată cu expunerea la carbon negru din timpul sarcinii. Astfel, particulele detectate în placentă au fost mai numeroase la femeile expuse la 2,42 micrograme pe metru cub decât la cele expuse unui nivel mai scăzut de poluare, de 0,63 micrograme pe metru cub.

Carbonul negru, care rezultă din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor și a biomasei este cel mai puternic aerosol ce contribuie la încălzirea climei.

Particulele mici, cum sunt cele eliberate prin fumat, pot provoca boli serioase (…), iar detectarea particulele din placentă reprezintă un motiv de îngrijorare. Posibilele efecte asupra bebelușului și mamei necesită investigaţii suplimentare”, a declarat Andrew Shennan, profesor de obstetrică la King’s College London.

Există dovezi epidemiologice foarte puternice că expunerea mamei la particulele poluante din atmosferă este asociată cu rezultate adverse, cum este avortul spontan”, spune profesorul Jonathan Grigg, expert în efectele poluării atmosferice asupra copiilor, de la Universitatea Queen Mary din Londra. Grigg consideră că studiul este începutul unei demonstraţii cu privire la plauzibilitatea acestui mecanism.

Este foarte dificil ca indivizi ca să se protejeze de poluarea aerului, punctează profesorul Narwot, menţionând totuși că există unele măsuri de precauţie, precum evitarea aerisirii casei prin ferestrele de la stradă, atunci când locuinţa este lângă un drum intens circulat și alegerea de a merge pe jos ori cu bicicleta, în măsura în care acest lucru este posibil, pe drumurile cu trafic redus.

În cele din urmă însă, măsurile cu adevărat eficiente de combatere a poluării atmosferice trebuie să fie decise la nivel politic, spun experţii.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro