Un tratament revoluţionar pentru boli renale le aduce speranţă diabeticilor

O substanţă activă concepută pentru scăderea nivelului de glucoză a reușit să reducă cu 33% riscul de insuficienţă renală, cu 30% pe cel de insuficienţă cardiacă și cu 20% riscul de apariţie a unor evenimente cardiovasculare, arată un test clinic de referinţă, efectuat de Institutul George pentru Sănătate Globală, din Sydney, Australia.

Substanţa medicamentoasă canagliflozina a fost testată pe un lot de 4.000 de persoane din 34 de ţări, iar rezultatele arată că aceasta este o descoperire majoră, cu atât mai mult cu cât estimările spun că vor fi 5 milioane de persoane cu insuficienţă renală în lume până în 2035.

Vlado Perkovic, coordonatorul studiului, a declarat că găsirea unui tratament pentru bolile renale este foarte importantă, întrucât rata diabetului a crescut semnificativ la nivel global. Potrivit profesorului Perkovic, există peste 400 de milioane de persoane cu diabet zaharat în lume și aproximativ 40% dezvoltă și o boală renală.

„Diabetul este cauza principală a insuficienţei renale la nivel mondial, însă timp de aproape două decenii nu au apărut tratamente noi pentru protejarea funcţiilor renale. Acest rezultat obţinut (…) reprezintă o reușită medicală majoră, deoarece persoanele cu diabet și boală renală au un risc extrem de ridicat de insuficienţă renală, atac de cord, accident cerebral și deces”, a punctat cercetătorul, subliniind că administrarea zilnică a acestui medicament contribuie la reducerea acestor riscuri.

Substanţa medicamentoasă poate fi disponibilă oriunde în lume, afirmă Meg Jardine, coautoare a studiului, și poate ajuta chiar și persoanele care au funcţia renală redusă, aflate deci într-o situaţie de risc foarte mare. Jardine crede că este vorba de un progres major, care aduce speranţă sutelor de milioane de persoane care suferă de diabet la nivel global.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2016, aproximativ 1,6 milioane de decese au fost cauzate de diabet, iar alte 2,2 milioane de decese au fost atribuite glicemiei ridicate. Aproape jumătate dintre decesele atribuite glicemiei ridicate apar înainte de vârsta de 70 de ani.

În 2016, diabetul a fost a 7-a cauză principală de deces. Rata diabetului crește cu rapiditate: în 2014, potrivit OMS, erau 422 de milioane de persoane cu diabet zaharat, faţă de 108 milioane în 1980.

În aceste condiţii, testările efectuate de Institutul George pentru Sănătate Globală au deschis calea unui tratament eficient și care nu are efecte secundare majore.

„Această cercetare incitantă reprezintă primul studiu pozitiv dedicat unui agent antidiabetic și arată cât de puţin a fost recunoscut până acum impactul ireversibil al bolilor renale cornice și al diabetului de tip 2”, a declarat un reprezentant al Federaţiei Naţionale pentru Rinichi, din Marea Britanie.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro