Uneori „da”, alteori „așteaptă”

Devoțional de seară 19 iulie 2019

Nădăjduieşte în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ţi inima şi nădăjduieşte în Domnul! – Psalmii 27:14

Eram abia la grădiniţă când am auzit pentru prima dată zicala: „Dumnezeu întotdeauna răspunde la rugăciuni — uneori «da», alteori «nu» şi uneori «aşteaptă».” Pe atunci îmi părea atât de simplu. Dar astăzi, după mulţi ani, mi-am dat seama că acesta este un concept spiritual complex, deoarece uneori, atunci când pare că nu primim răspuns la rugăciune, ne întrebăm: Isuse, Tu asculţi?

Când Dumnezeu răspunde „da” în mod evident, acesta devine sursa multor mărturii spuse la ora de rugăciune. Ne plac foarte mult răspunsurile cu „da” din Biblie:

Eliezer, slujitorul care s-a rugat când îi căuta o soţie fiului lui Avraam, Isaac. Iacov, când a fost eliberat de răzbunarea lui Esau, după ce a luptat toată noaptea cu îngerul.

Moise, când a trecut Marea Roşie pe uscat.

Cei trei tineri evrei aruncaţi în cuptorul încins, dar care nu au ars.

Daniel, care a fost păzit în groapa cu lei.

Petru, care a umblat pe apă.

Aceste experienţe ne încurajează. Ele vorbesc despre maiestatea şi puterea lui Dumnezeu. Aceste istorisiri ne aduc speranţă pe drumul vieţii noastre.

Totuşi, uneori Dumnezeu spune „aşteaptă”. Ca să fiu sinceră, aşteptarea este grea. Trăim într-o eră a mâncării instant şi la plic. Ne pregătim mâncarea în cuptorul cu microunde în doar câteva minute. Toată cultura noastră are la bază viteza. Dar Dumnezeu ne reaminteşte, uneori, să aşteptăm. Adeseori, aşteptarea ne supără şi face să fim confuzi şi să ne punem întrebări. Din nefericire, noi aşteptăm ca Dumnezeu să se mişte cu aceeaşi viteză cu care funcţionează calculatoarele.

Totuşi, ideea de aşteptare are o semnificaţie la Dumnezeu. Uneori cererile noastre aduse în rugăciune sunt neserioase şi nu sunt bine gândite. Poate că Dumnezeu întârzie să dea un răspuns evident, deoarece El doreşte ca noi să ne gândim serios la ce îi cerem. Chiar avem nevoie de lucrurile pe care I le cerem? întârzierea poate avea ca scop să ne facă să ne cercetăm inima şi să ne întărească în creşterea noastră spirituală.

Răspunsurile „da” şi „aşteaptă” din partea lui Dumnezeu sunt mai uşor de acceptat atunci când ne amintim cine este la cârmă. Meditează la viaţa ta de rugăciune astăzi. Îţi cere Dumnezeu să aştepţi?


Edith C. Fraser

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro