semneletimpului.ro

Universitatea Yale, investigată pentru discriminarea creștinilor

Comisia Juridică pentru Constituţie din Senatul american a înștiinţat Universitatea Yale că este investigată pentru politici discriminatorii împotriva propriilor studenţi, după ce a reieșit în presa americană faptul că universitatea a restras finanţarea unor studenţi care lucrează pentru organizaţii conservatoare.

Anunţul a fost confirmat de către republicanul Ted Cruz, președintele Comisiei. „Primul Amendament al Constituţiei americane protejează atât dreptul la liberă exprimare, cât și dreptul la exercitarea liberă a religiei. Noua politică a universităţii nu respectă niciunul dintre aceste drepturi. Ba, dimpotrivă, pare că politica discriminează punctual organizaţii creștine precum Alliance Defending Freedom (ADF) și îi pedepsește pe studenţii ale căror valori creștine i-a determinat să lucreze pentru ADF,” a declarat senatorul.

ADF este una dintre cele mai cunoscute și influente organizaţii legale din Statele Unite, care a câștigat numeroase cazuri la Curtea Supremă în favoarea libertăţii religioase. Recent însă, organizaţia a fost trecută pe lista neagră a celor care „promovează ura”, de către Southern Poverty Law Center (SPLC), o altă cunoscută organizaţie pentru drepturile omului din Statele Unite. De atunci, studenţii Yale au pus necontenit presiuni pentru boicotarea evenimentelor din campus care implică ADF și au cerut chiar refuzarea admiterii studenţilor care susţin poziţiile ideologice ale ADF, scrie Alina Kartman.

Prin urmare, nu a trecut mult până ce Facultatea de Drept a Universităţii Yale a anunţat că va retrage sprijinul financiar (inclusiv bursele de vară și postuniversitare) studenţilor și absolvenţilor care lucrează pentru organizaţii care discriminează pe baza „orientării sexuale și a identităţii și a expresiei de gen”, scrie Carmen Lăiu.

Decizia universităţii, dar și deschiderea investigaţiei care i-a urmat sunt semne ale unui real război cultural și ideologic ce se dă în cele mai respectate campusuri universitare de o parte și de alta a Atlanticului. Universităţi de renume din Statele Unite și din Marea Britanie se arată tot mai vădit ostile oricărui tip de discurs conservator, la presiunea uniunilor studenţești, care pretind să știe mai bine ce tipuri de discurs respectă valorile universităţilor, neapărat progresiste. Mai mulţi vorbitori conservatori, deopotrivă religioși, cât și seculari, s-au trezit „dezinvitaţi” de la dezbateri pe care trebuiau să le susţină la aceste universităţi.

În aceste condiţii, președintele Donald Trump a semnat luna trecută un ordin executiv ce leagă granturile de cercetare și alte fonduri oferite instituţiilor de educaţie superioară de felul în care acestea veghează dreptul studenţilor de a solicita liber informaţii și păreri contrare ideologiei majoritare. În ceremonia de semnare de la Casa Albă, președintele le-a atras în mod special atenţia „profesorilor și structurilor de putere” care caută să îi împiedice pe conservatori să conteste „ideologia rigidă de extrema dreaptă”.