Unul dintre tâlhari – răutate extremă

Devoțional zilnic 23 septembrie 2019

Unul din tâlharii răstigniţi îl batjocorea şi zicea: „Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi mântuieşte-ne şi pe noi!” Luca 23:39

Pe Golgota se aflau trei cruci, reprezentând trei categorii fundamentale de oameni. Cei trei răstigniţi se aflau acolo împreună, la acelaşi nivel, aparent îndurând aceeaşi soartă, în momentul suprem al istoriei mântuirii. Şi totuşi, fiecare dintre cei trei se deosebea fundamental de ceilalţi doi.
Pe poziţia din mijloc Se afla Mântuitorul lumii, dându-Şi viaţa pentru mântuirea noastră. El era accesibil încă fiecăreia dintre cele două extreme situate de-o parte şi de cealaltă. Pentru cei doi tâlhari, fiecare minut era de o importanţă veşnică. Harul lor îşi măsura cu mare repeziciune ultimele clipe.

Unul dintre tâlhari era de o răutate extremă. El se dovedea a fi ceea ce fusese toată viaţa: sarcastic, agresiv, neînduplecat şi fără pic de compasiune pentru viaţa sau suferinţa altcuiva. El încerca să arate curaj, forţă şi bărbăţie, afişând o aură de erou care-şi îndeplinea misiunea până la capăt. Dorea să îi impresioneze pe cei din jur prin felul în care suporta propria execuţie. Chiar şi în această situaţie, el îi sfida pe toţi cei din jur şi, dacă ar fi putut, ar fi continuat să mai facă rău cuiva. Era un tâlhar, un făcător de rău fără lecuire şi fără nici cea mai mică licărire că ar fi dorit să se întoarcă sau să se schimbe.

Partea cea mai rea a situaţiei sale era atitudinea faţă de mântuire. Cuvintele lui lăsau să se înţeleagă necredinţa şi totala orbire spirituală în care se afla. El nu putea să-L vadă alături de el pe Mântuitorul lumii murind nevinovat, ci doar pe un semen vrednic de ocară şi pedeapsă ca şi el.

Succesul la un pas de tine:

Devii ceea ce alegi să fii! Alege binele şi continuă!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro