Văduva datoare

Devoțional zilnice 5 iulie 2018

Ea s-a dus de a spus omului lui Dumnezeu lucrul acesta. Şi el a zis: „Du-te de vinde untdelemnul şi plăteşte-ţi datoria, iar cu ce va rămâne, vei trăi tu şi fiii tăi.” (2 Împăraţi 4:7)

Istoria văduvei cu cei doi copii ai ei a inspirat un regizor de astăzi, care a turnat un film în jurul acestei experienţe, pretinzând că există şi astăzi vasul din care aceasta a turnat untdelemnul înmulţit.

Relatarea biblică este despre credinţa acestei femei disperate, ameninţate cu robia celor doi copii ai ei, în urma datoriei pe care o avea ca rezultat al unui împrumut pe care nu-l mai putea returna. Apelând la prorocul Elisei, acesta şi-a arătat disponibilitatea şi a învăţat-o cum să scape de datorie. Lucrul acesta presupunea credinţă, dar şi ascultare. Acasă nu avea decât un vas cu ulei de măsline. Sfătuită să ceară vase de la vecini, şi nu puţine, măsura credinţei ei a determinat numărul vaselor. După umplerea acestora, untdelemnul a încetat să mai curgă.

„Credinţa trebuie să fie exercitată. Noi trebuie să punem această credinţă continuu la lucru. Să credem, să credem. Credinţa noastră să aducă binecuvântarea, şi aceasta va fi a noastră.” (Mărturii pentru biserică, vol. 1, p. 167)

Cu mai mulţi ani în urmă, s-a întâmplat, nu o dată, ca din cauza crizei financiare, să nu mai am bani pentru motorină, în vederea deplasării în lucrarea încredinţată. Lăsând lui Dumnezeu, prin rugăciune, rezolvarea, m-am cutremurat când, după parcurgerea unor distanţe lungi, rezervorul a rămas plin. Incredibil, dar real. Mulţi oameni care şi-au trăit credinţa ar putea relata lucruri incredibile, în care se poate vedea mâna lui Dumnezeu. Credinţa trebuie trăită. Mâna lui Dumnezeu este şi astăzi la fel de darnică şi puternică precum a fost în vechime. Acelaşi Isus aşteaptă să ne ofere bucuria experienţelor cu El în urma credincioşiei noastre practice, de fiecare zi, chiar şi când este cea mai cumplită criză. Pune-L pe Isus la încercare, dă-i ocazia să-Şi arate bunătatea şi iubirea. Astăzi este o nouă ocazie pentru aceasta. Nu trebuie ratată.

Doamne, ajută-ne să vedem şi astăzi mâna Ta în fiecare lucru din viaţa noastră!

Iosif Suciu, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro