Válasszuk el az igazat a kitalált mesétől!

Devoțional zilnic 28 aprilie 2019

„Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; és az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez odafordulnak.” (2Tim 4:3-4)

Sokat kezdünk beszélni a Szentlélek kitöltetésével kapcsolatosan, és néhányan úgy gondolják, hogy ez kárára van a gyülekezeteknek. Az örök életet jelenti számunkra az, ha befogadjuk a Szentírás élő elemeit és Isten akaratát cselekesszük. Ez azt jelenti, hogy esszük az Isten Fiának testét és isszuk az ő vérét. Akik ezt teszik, azoknak az evangélium életet és halhatatlanságot hoz, mert Isten Igéje hűség és igazság, lélek és élet. Akik hisznek Jézus Krisztusban, mint személyes Megváltójukban, azoknak előjoga, hogy Isten Igéjéből táplálkozzanak.

A Szentlélek befolyása teszi halhatatlan igazsággá az Igét, a Bibliát, mely lelki inakat és izmokat kölcsönöz annak, aki imádkozva tanulmányozza. „Tudakozzátok az írásokat – mondta Jézus -, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam.” (Jn 5:39) Akik a felszín alá ásnak, azok megtalálják az igazság elrejtett drágaköveit. A Szentlélek a buzgó kereső mellé áll. Világossága kiárad az Igére és az igazságot új, friss értelmezésben vési az elmébe. Az Ige tanulmányozóját olyan béke és öröm tölti el, amit sohasem érzett. Olyan értékesnek látja az igazságot, mint még soha. Új, mennyei világosság árad az Igére és úgy beragyogja azt, mintha minden betűje arannyal volna bevonva. Isten maga szól az elméhez és a szívhez, így válik az Ige lélekké és életté.

Az Ige minden igazi kutatója felemeli szívét Istenhez és könyörög az ő Lelkének segítségéért; s hamarosan felfedezi mindazt, ami felülemeli őt az önjelölt tanító minden kitalált állításán, akinek gyenge, ingatag elméletei nem támaszthatók alá az élő Isten Igéjével. Ezeket az elméleteket olyan emberek találták ki, akik nem tanulták meg az első nagy leckét: azt, hogy Isten Lelke és élete az Igében található. Ha befogadták volna szívükbe az Isten Igéjében található örökkévaló elemeket, akkor észrevennék, milyen unalmas és kifejezéstelen minden arra irányuló kísérlet, hogy valami újat és szenzációsat találjanak ki. Meg kell tanulniuk Isten Igéjének legelső alapelvét. (Selected Messages, 2. kötet, 38-39. oldal)

Ellen G. White

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro