Vaticanul contestă oficial teoria că genul ar fi o chestiune de alegere

Vaticanul a respins ieri ideea că oamenii își pot alege singuri sexul, într-un document oficial intitulat „Bărbat și femeie i-a creat”. Decizia este o lovitură pentru comunitatea LGBT catolică, ce a sperat într-o apropiere de biserică, după numirea papei Francisc.

Documentul emis de departamentul Vaticanului desemnat să gestioneze educaţia catolică – Congregaţia pentru Educaţia Catolică – reiterează declaraţii făcute anterior de papa Francisc, potrivit cărora acceptarea idei fluidităţii de gen reprezintă o ameninţare la adresa familiei tradiţionale și ignoră diferenţele naturale dintre femei și bărbaţi.

Vaticanul a deplâns „apelurile la recunoașterea publică a dreptului ca cineva să își aleagă genul și a unei pluralităţi de tipuri de uniuni, în directă contradicţie cu modelul căsătoriei între un bărbat și o femeie, care este portretizat ca un vestigiu al societăţilor patriarhale.” Potrivit documentului, sexualitatea văzută ca spectru „nu este altceva decât un concept confuz de libertate privind sentimentele și dorinţele”.

Susţinătorii LGBT au denunţat acest document de 30 de pagini, potrivit căruia genul este determinat de caracteristicile biologice și nu de sentimentele personale, catalogând acest document ca unul dăunător și confuz, care încurajează ura de gen și bigotismul.

Francis DeBernardo, directorul executiv al asociaţiei New Ways Ministry, care încearcă să medieze comunicarea dintre catolicii LGBT și Biserică, a catalogat documentul drept „o greșită denaturare” a vieţii persoanelor LGBT care ar putea încuraja violenţa împotriva lor. „Dezinformarea pe care o conţine documentul va determina familiile să-și respingă copiii și va duce la îndepărtarea persoanelor LGBT de biserică”, a spus DeBernardo.

„Asupra teoriei genului”, afirmă cardinalul Giuseppe Versalidi într-un interviu pentru Vatican News, „trebuie să găsim căi de dialog, fără să cădem în sloganuri și în extremisme. Dar trebuie să facem aceasta pornind de la identitatea noastră și știind să traducem în argumente ce ţin de raţiune chiar și lumina care vine din credinţă, pentru că mare este confuzia (…). Avem respect faţă de toţi, dar cerem de la toţi să fim respectaţi la rândul nostru”, susţine cardinalul care a semnat ieri documentul „Bărbat și femeie i-a creat”.

„Documentul nostru”, afirmă prelatul, „nu este doctrinar, ci mai degrabă metodologic: cum să educăm tinerele generaţii să se confrunte cu aceste teme într-un timp în care asupra acestei chestiuni există multă confuzie. Ne aflăm în faţa riscului de a se impune în școli ca știinţifică o gândire unică pe care nu o putem accepta. În același timp, trebuie să fim capabili de dialog, de a ne reînnoi și de a valoriza ceea ce s-a arătat bun în cercetările despre gen”.

Cardinalul a adăugat că „există argumente raţionale care clarifică centralitatea trupului ca subiectivitate care comunică identitatea fiinţei. În această lumină se înţelege datul biologic al diferenţei sexuale dintre bărbat și femeie. Formarea identităţii se bazează pe alteritate, iar în familie raportarea la mamă și la tată facilitează pentru copil elaborarea propriei identităţi-diferenţe sexuale. Genul «neutru» sau «al treilea gen», în schimb, apare ca o construcţie fictivă.”

În octombrie 2016, în timpul unei călătorii în Tbilisi, Georgia, papa Francisc declara că teoriile despre gen fac parte dintr-un „război împotriva căsătoriei” și că sunt un exemplu de „colonizare ideologică” răspândită în multe colţuri ale lumii.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro