Vioara a doua

Devoțional zilnic 4 august 2019

Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuș. 4 Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora. Filipeni 2:3-4

Întrebat care este cel mai greu instrument de cântat, dirijorul și compozitorul Leonard Bernstein a răspuns: “Vioara a doua. Cunosc o mulțime de violoniști care vor să cânte la vioara întâi, dar să găsești pe cineva care poate cânta la vioara a doua cu entuziasm, e greu. Dar dacă nu ai vioara a doua, nu ai armonie.”

Se pare că Generalul American Robert E. Lee știa valoarea de a cânta la vioara a doua, fiind un “gentleman” care nu și-a uitat niciodată manierele.  Se povestește că într-o ocazie mergea cu trenul într-un vagon care era plin de ofițeri și soldați.  La o stație dintr-o zonă rurală, a urcat în vagon o femeie în vârstă, îmbrăcată sărăcăcios care a străbătut tot vagonul pentru a găsi un loc.  Când a ajuns în dreptul lui, Lee s-a ridicat și i-a oferit locul.  Rând pe rând mulți soldați s-au ridicat pentru a-i oferi locul generalului. El însă a refuzat spunând: “Nu domnilor, dacă nu l-ați oferit doamnei, nu îl pot primi nici eu”  

Versetul de azi vorbește și despre a privi la foloasele altora. Eu cred că și a oferi locul tău unei persoane mai în vârstă (sau unei femei) într-un mijloc de transport este un mod prin care putem aplica acest verset.  Pentru a putea împlini nevoile altora, trebuie să le vedem.

Benjamin Stan

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro