Vise colosale

Devoțional zilnice 15 august 2018

Celelalte fapte ale lui Ezechia, toate isprăvile lui şi cum a făcut iazul şi canalul de apă şi a adus apele în cetate nu sunt scrise oare în Cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? – 2 Împăraţi 20:20

Nu toţi copacii fac rod în acelaşi timp. Unii, asemenea smochinului, pot aduce rod în doi ani. Arborele de avocado, deoarece creşte din sămânţă, are nevoie de 5-13 ani ca să ajungă la maturitate şi să aducă rod.

Tot aşa, nu toate visurile noastre cele mai bune se materializează atât de repede pe cât ne dorim. Două proiecte de inginerie hidraulică ilustrează acest principiu foarte bine.

Primul este canalul Siloam, cunoscut drept canalul lui Ezechia. Ierusalimul era sub asediul asirienilor, condus de împăratul Sanherib. Pentru a asigura aprovizionarea sigură cu apă, împăratul Ezechia a poruncit escavarea unui canal din piatră care să ducă apa de la râul Gihon la scăldătoarea Siloamului. Cu o lungime de 533 m şi o cădere de 30 cm, acest canal curbat a fost excavat de două echipe – un grup care săpa dintr-o parte a stâncii şi alt grup care săpa din cealaltă parte – care s-au întâlnit la mijloc. Proiectul impresionant a fost realizat în timpul domniei împăratului Ezechia.

Un alt proiect major a fost canalul Panama, care face legătura între Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Pedrarias Davila, guvernatorul care a fondat oraşul Panama în 1514, a fost însărcinat de Coroana regală spaniolă să găsească o zonă naturală pentru a uni cele două oceane. În timp au fost făcuţi mulţi paşi importanţi. Într-un final, pe 15 august 1914, canalul lung de 77 km a fost inaugurat prin traversarea primei ambarcaţiuni. Deşi cele două oceane sunt la acelaşi nivel, canalul are trei ecluze care înalţă navele la nivelul lacului Gatun şi le coboară în direcţia opusă. Visul original a fost implementat doar patru secole mai târziu.

După cum am menţionat deja, nu toţi pomii aduc roade în acelaşi timp. Nu toate visele noastre pot fi implementate în acelaşi timp. Pentru ca unele din cele mai bune planuri ale tale să devină realitate va fi nevoie de mai mult de o viaţă. Fii smerit, făcându-ţi partea în tot ce faci, chiar dacă alţii vor primi cinstea pentru un proiect pe care l-ai iniţiat tu. Dacă intenţia ta este să Îi dai slavă lui Dumnezeu în tot ce faci (Matei 5:16; 1 Cor. 10:31), nu ar trebui să fii frustrat că nu primeşti tu laudele pentru realizările tale.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro