semneletimpului.ro

Viziunea pesimistă asupra vieţii crește riscul de boli coronariene

Pesimismul poate contribui semnificativ la îmbolnăvirea inimii, a fost concluzia unui studiu care s-a derulat pe durata unui deceniu, realizat de cercetători de la Universitatea Tampere din Finlanda.

Participanţii la studiu, bărbaţi și femei cu vârste cuprinse între 52 și 76 de ani, au fost chestionaţi la începutul investigaţiei, pentru a se determina dacă au un profil optimist sau pesimist. Astfel, subiecţii au răspuns la chestionare care conţineau 6 afirmaţii (de exemplu, „În perioadele de nesiguranţă, de obicei mă aștept la ce e mai bun” sau „Dacă există o posibilitate ca lucrurile să îmi meargă rău, atunci așa va fi”), acordând între 0 și 4 puncte fiecăreia, după măsura în care acestea îi caracterizau.

Rezultatele au arătat că persoanele cele mai pesimiste aveau un risc de două ori mai mare de a muri din cauza unei boli coronariene, iar riscul de a dezvolta boli de inimă a fost de 4 ori mai mare în cazul bărbaţilor pesimiști.

„Se pare că pesimismul singur este un factor de risc pentru dezvoltarea de boli coronariene, chiar şi atunci când se ia în calcul stilul de viaţă, colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge”, a declarat Mikko Pänkäläinen, autorul principal al studiului, psihiatru la Paijat-Hame Central Hospital, în Lahiti, Finlanda.

Deși studiul a arătat că optimismul exagerat nu a adus neapărat beneficii pentru sănătate, Pänkäläinen a punctat faptul că pesimismul înrăutăţește lucrurile. Această așteptare a lucrurilor rele, mai degrabă decât a celor bune, și concentrarea pe aspectele negative ale experienţei crește inclusiv nivelul de inflamaţie din organism.

„Oamenii au atât trăsături optimiste, cât și pesimiste. Optimismul nu a fost benefic de unul singur. Acest studiu a descoperit că a nu fi prea pesimist reprezintă principalul beneficiu pentru sănătate”, spune cercetătorul.

Studiul a sugerat că persoanele pesimiste, aflate în cel de-al 5-lea sau al 6-lea deceniu de viaţă au dezvoltat pesimismul încă din anii tinereţii. Pesimismul poate fi cauzat și de problemele financiare sau alte circumstanţe dificile traversate în copilărie, susţine cercetătorul.

De fapt, pesimismul se asociază cu un stil de viaţă mai nesănătos, dar și cu o rigiditate faţă de schimbarea obiceiurilor, a arătat studiul. Totuși, pesimismul nu este o trăsătură de neschimbat, indiferent de vârstă. „Pesimiștii pot învăţa să gândească mai pozitiv, chiar dacă nu își schimbă viziunea generală asupra lumii”, susţine Mikko Pänkäläinen. În același timp, psihiatrul avertizează pesimiștii să își monitorizeze cu atenţie sănătatea: „Trăsăturile de personalitate vă pot înrăutăţi sănătatea fizică. Dacă sunteţi pesimist și aveţi anumite probleme de sănătate, atunci este și mai important să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră”.