Viziunea pesimistă asupra vieţii crește riscul de boli coronariene

Pesimismul poate contribui semnificativ la îmbolnăvirea inimii, a fost concluzia unui studiu care s-a derulat pe durata unui deceniu, realizat de cercetători de la Universitatea Tampere din Finlanda.

Participanţii la studiu, bărbaţi și femei cu vârste cuprinse între 52 și 76 de ani, au fost chestionaţi la începutul investigaţiei, pentru a se determina dacă au un profil optimist sau pesimist. Astfel, subiecţii au răspuns la chestionare care conţineau 6 afirmaţii (de exemplu, „În perioadele de nesiguranţă, de obicei mă aștept la ce e mai bun” sau „Dacă există o posibilitate ca lucrurile să îmi meargă rău, atunci așa va fi”), acordând între 0 și 4 puncte fiecăreia, după măsura în care acestea îi caracterizau.

Rezultatele au arătat că persoanele cele mai pesimiste aveau un risc de două ori mai mare de a muri din cauza unei boli coronariene, iar riscul de a dezvolta boli de inimă a fost de 4 ori mai mare în cazul bărbaţilor pesimiști.

„Se pare că pesimismul singur este un factor de risc pentru dezvoltarea de boli coronariene, chiar şi atunci când se ia în calcul stilul de viaţă, colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge”, a declarat Mikko Pänkäläinen, autorul principal al studiului, psihiatru la Paijat-Hame Central Hospital, în Lahiti, Finlanda.

Deși studiul a arătat că optimismul exagerat nu a adus neapărat beneficii pentru sănătate, Pänkäläinen a punctat faptul că pesimismul înrăutăţește lucrurile. Această așteptare a lucrurilor rele, mai degrabă decât a celor bune, și concentrarea pe aspectele negative ale experienţei crește inclusiv nivelul de inflamaţie din organism.

„Oamenii au atât trăsături optimiste, cât și pesimiste. Optimismul nu a fost benefic de unul singur. Acest studiu a descoperit că a nu fi prea pesimist reprezintă principalul beneficiu pentru sănătate”, spune cercetătorul.

Studiul a sugerat că persoanele pesimiste, aflate în cel de-al 5-lea sau al 6-lea deceniu de viaţă au dezvoltat pesimismul încă din anii tinereţii. Pesimismul poate fi cauzat și de problemele financiare sau alte circumstanţe dificile traversate în copilărie, susţine cercetătorul.

De fapt, pesimismul se asociază cu un stil de viaţă mai nesănătos, dar și cu o rigiditate faţă de schimbarea obiceiurilor, a arătat studiul. Totuși, pesimismul nu este o trăsătură de neschimbat, indiferent de vârstă. „Pesimiștii pot învăţa să gândească mai pozitiv, chiar dacă nu își schimbă viziunea generală asupra lumii”, susţine Mikko Pänkäläinen. În același timp, psihiatrul avertizează pesimiștii să își monitorizeze cu atenţie sănătatea: „Trăsăturile de personalitate vă pot înrăutăţi sănătatea fizică. Dacă sunteţi pesimist și aveţi anumite probleme de sănătate, atunci este și mai important să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră”.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro